De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: een Braziliaanse bonenschotel

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Braziliaanse zwartebonenschotel, hoofdgerecht voor 4 personen

Braziliaanse zwartebonenschotel met aubergines. Beeld Pay-Uun Hiu

‘Heb je weleens Braziliaans gekookt?’, vraagt vriend J. Nee, is het korte antwoord. In culinair opzicht sta ik vaker met m’n neus 180 graden de andere kant uit, naar het oosten. Tijd dus voor een kijkje in de Braziliaanse keuken. Daar eten ze veel vlees en vis, is mijn conclusie. Maar als vegetariër moet je vrijwel overal de boel naar eigen hand zetten. Zo ook met de feijoada, de nationale zwartebonenschotel die naar verluidt werd gemaakt met het slachtafval dat voor de slaven overbleef. Inmiddels zijn er ook heel wat varianten zonder vlees. Ik baseerde me op Mark Bittmans zwartebonengerecht uit De dikke vegetariër en maakte een versie met zelf geweekte bonen en gerookte aubergines, en een minder bewerkelijke versie met bonen uit blik en kant-en-klaar gerookte tofu. Allebei even lekker.

Ingrediënten

175 g gedroogde zwarte bonen of

300 g bonen uit blik

1 aubergine in plakken of in blokjes

(olijf)olie

1 ui, gesnipperd

5 cm gember, geschild, kleingesneden150

1 à 2 teentjes knoflook, kleingesneden

1 à 2 theel. chilivlokken

1 eetl. pimentón

270 g rijpe tomaten, in blokjes of

1 blik tomaten (400 

1 grote rijpe banaan

1 pakje (200 g) gerookte tofu (snelle versie)

150 ml bouillon (snelle versie)

1 eetl. verse tijm, fijngesneden

Langzame versie: week de bonen een nacht in ruim water, spoel ze af, doe ze in een pan met ca. twee vingerbreedten water boven de bonen en kook ze gaar (snelkookpan 18 min., gewoon 75-90 min.). Voeg nog geen zout toe. Giet de bonen af en bewaar 250 ml. kookvocht. Snijd de aubergines over de lengte in plakken en rook ze 10 min. in een rookoventje. Snijd de plakken daarna in blokjes. Fruit ui, gember, knoflook, chilivlokken en pimentón in 2 eetl. olie. Laat even afkoelen. Pureer dan het uimengsel met de tomaten en banaan in de blender. Vermeng alle ingrediënten en het kookvocht van de bonen in een ovenschaal, breng op smaak met zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 40 min. in een voorverwarmde (180 graden) oven.

Snelle(re) versie: spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Verhit 2 eetl. olie in een braadpan en laat de aubergineblokjes ca. 5 min. zachtjes stoven. Maak het uimengsel als hierboven en pureer met banaan en tomaat uit blik (met vocht). Vermeng alle ingrediënten in een ovenschaal, voeg de bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Bereid verder als de andere versie. Serveer eventueel met gebakken vegaworstjes en eet met rijst of warme tortilla’s en salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.