Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Een beetje paprikapoeder doet wonderen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: geroosterde spruitjes met gerookt paprikapoeder en pecannoten, hoofdgerecht voor 2 personen. 

Spruitjes met gerookt paprikapoeder en pecannoten. Beeld Sake Slootweg

In de jaren zestig, toen fotomodellen namen hadden als Veruschka von Lehndorff of Benedetta Barzini, regeerde eindredacteur Diana Vreeland met strakke hand en roodgelakte nagels over de Amerikaanse editie van het modeblad Vogue. De kloeke societydame op leeftijd ging graag op stap met Andy Warhol, droeg rouge tot op haar oren en stuurde memo’s de redactie rond met instructies als: ‘vandaag: denk biggetjeswit!’

Had ze nu geleefd, dan was ze naast modekoningin waarschijnlijk ook populair geweest op Twitter: ‘Doe zoals de Fransen en was het blonde haar van je peuter in doodgeslagen champagne zodat ’t blijft glanzen’, en ‘stijl is belangrijk, het helpt je ’s ochtends uit bed’, zijn enkele van mijn lievelingsquotes. Over slechte smaak zei ze: ‘Een klein beetje slechte smaak is net als een lekker snufje paprikapoeder. Een snufje slechte smaak hebben we allemaal nodig. Helemaal geen smaak, dat is waar ik tegen ben.’

Wat mij betreft heeft ze gelijk. Onder de noemer ‘slechte smaak’ waren met paprikapoeder voorgekruide kipdrumsticks uit de supermarkt bij ons thuis vroeger streng verboden. Ik probeerde laatst kip met paprikapoeder en het is heerlijk. Net als oubollige gevulde eieren met paprikaversiering eigenlijk heel lekker zijn. Inmiddels hebben we gerookt paprikapoeder en nog steeds heeft Diana gelijk. De specerij is niet alleen lekker in bijvoorbeeld shakshuka-eieren in tomatensaus, ook in de groentela doet het wonderen. Met een beetje slechte smaak promoveert u een muurbloemig bijgerecht zoals het bescheiden spruitje zo naar het midden van het bord.

Verwarm de oven op 225 graden. Verwijder de kontjes van de spruitjes en snijd ze in de lengte doormidden. Hussel de spruitjes door wat olijfolie en rooster 15 minuten in de oven tot ze bruingeroosterde plekjes hebben. Haal uit de oven en meng met de citroenrasp. Bak de ui en de knoflook in een koekenpan langzaam goudgeel in een laagje olijfolie. Roer paprikapoeder, cayennepeper en wat zout erdoorheen en zet het vuur uit. Kook ondertussen de aardappelen gaar en stamp met de olijfolie, zout en peper tot een grove puree. Leg per persoon wat spruitjes op een bedje puree, schep het ui-paprikamengsel erover en strooi de pecannoten en peterselie eroverheen. 

Ingrediënten
400 g spruitjes, gewassen, bruine blaadjes verwijderd 
geraspte schil van 1 gewassen biologische citroen
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 afgestreken theel. gerookt paprikapoeder (pimentón)
mespunt cayennepeper
600 g kruimige aardappelen
50-60 ml olijfolie, voor de puree
handje pecannoten, grof gehakt
blaadjes van 4 takjes bladpeterselie, fijngehakt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden