De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: dorade met venkel en tomaat

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: dorade met venkel en tomaat uit de oven, hoofdgerecht voor 4 personen

Dorade met venkel en tomaatBeeld Marcus Huibers

Il est arrivé, le hareng nouveau, prės de chez vous! En wat is er nou zaliger dan zo’n nieuwe haring, zo’n zilte glibberjongen, zo’n zilverglanzend vissenlijfje, aan de kraam en aan de staart naar binnen te hengelen? Nadat u eerst nauwlettend hebt gadegeslagen hoe de visboer de eerste van het seizoen voor u prepareert, op de plank en vers van het mes, met in de lucht de geur van fijngesneden uitjes en het begin van een nieuwe zomer? Nou, helemaal niets dus. De eerste nieuwe haring op een zonnige dag in juni, dat is puur geluk aan een visstaartje.

Alleen viel er dit jaar weinig te hengelen, aan de kraam althans. De viswinkel waar ik traditiegetrouw om negen uur ’s ochtend mijn eerste bengel naar binnen liet glijden (het glaasje acquavit erbij sloeg ik altijd beleefd af) bestaat niet meer en de andere viswinkels bij mij in de stad bevallen me niet.

Dus op naar de zaterdagmarkt, naar de kraam van Bram en Aaltje, want er kan er maar één de beste zijn. Daar was het ontzettend druk, alleen maar nette mensen, hunkerend naar haring en ze stonden keurig op hun beurt te wachten. Consumeren aan de kraam was verboden, vanwege rondspattend speekselgevaar. De eerste van het jaar heb ik daarom maar om de hoek gegeten en dat smaakte toch anders.

Volkskoks vallen in juni graag in herhaling. Onno Kleyn met zijn doperwtjes op z’n Frans, ik met mijn nieuwe haringdevies: niets mee doen, gewoon naar binnen hengelen. En als u dan toch aan de viskraam staat, koop dan ook meteen een lekker visje om in de oven te gooien. Deze hele dorade met venkel en tomaat bijvoorbeeld, een doodsimpel gerecht waaraan weinig te verprutsen valt.

Ingrediënten

1 hele, flinke dorade (1 kg)

olijfolie

3 venkelknollen

4 teentjes knoflook, fijngehakt

300 g cherrytomaatjes

15 gr rozemarijntakjes

1 citroen, in schijfjes

300 ml kippenbouillon

Bereiding

Snijd de dorade op de flanken een paar keer licht in (of vraag uw visboer om assistentie), bestrijk met olie en kruid royaal met zeezout. Halveer de venkel, snijd de harde kern eruit en de rest in reepjes. Verdeel de venkelreepjes met de knoflook over een ovenschaal en leg er de tomaatjes, de rozemarijn en de citroen erop. Schenk de bouillon en wat olijfolie erover, kruid met zout en peper en leg de dorade op de groente. Zet 40 minuten in een oven op 200 graden.

Til de vis uit de schaal en fileer het vlees van de graat. Dat gaat het best met twee lepels. Verdeel vis en groenten over de borden en lepel er wat kookvocht uit de schaal over. Geef er knoestig brood met roomboter bij om te soppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden