De gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Dieetsoepje van Jan Hinloopen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kruidige krachtige kippensoep.

kippensoep met Chinese kool Beeld Marie Louise Schipper

Goddank, het mysterie rond de Dikzak van Twickel is eindelijk ontrafeld. Ik heb het over het portret van Jan Jacobszoon Hinloopen, die in 1659 is vereeuwigd door kunstenaar Bartholomeus van der Helst.

Dit schilderij, objectnummer C218, hoort tot de collectie van het Deldense kasteel Twickel. Deskundigen dachten dat het hier ging om de vader van Hinloopen, maar vergelijkend warenonderzoek leerde onlangs dat deze dikkerd echt lakenhandelaar Jan Jacobszoon is.

Van der Helst vereeuwigde de welgestelden van de Gouden Eeuw. Die aten een overdaad aan zoet en vet, doorgaans in combinatie, en dan ook nog eens weggespoeld met een goed glas bier.

Toen ik een passend recept zocht bij dit verhaal, stuitte ik supertoevallig op ene Jan Hinloopen, die in 2013 op YouTube verslag deed van zijn megagewichtsverlies. Overgewicht zat een dikke driehonderd jaar later nog steeds in de familie.

Hinloopen viel af met het Cambridgedieet, dat is in de jaren zeventig op de Engelse universiteit ontwikkeld. Tot zover het goede nieuws. Ja, u verliest gewicht met maaltijdvervangers, maar de neveneffecten zijn niet voor de poes: galstenen, duizeligheid en haaruitval.

De recepten op hun site zijn hilarisch: ooit een bloemkoolzuurkoolstamppot gegeten? Ik zag hun Surinaamse soto-soepje, dat weinig met het origineel te maken heeft. Het inspireerde me tot een kruidige variatie. Gezond? Laten we  hopen dat de Jan Hinloopens van deze tijd er baat bij hebben.

Marie-Louise Schipper. Beeld Studio V

Bereidingswijze

Marineer de kippendijtjes in de gember, de sojasaus, de laos, de sereh en de sambal. Verwarm de bouillon en laat de stengels citroengras meetrekken.

Roerbak de kipblokjes gedurende een kwartiertje in een scheut neutrale olie. Voeg ze dan toe aan de bouillon. Bak de reepjes paksoi in het kippenvet al omscheppend lichtbruin en doe ook bij de soep.

Pak vier soepborden of kommen. Neem 12 koolbladeren. Rangschik er 3 op elk bordje. Pel de eitjes, snijd ze doormidden en leg ze op de kool. Voeg de taugé toe. Verwijder het citroengras en schenk de gloeiendhete soep uit. Garneer met de uitjes. Eet alles lekker op. U bent zo weer boven Jan.

Kruidige krachtige kippensoep

Voorgerecht voor 4 personen

400 g kippendijtjes, in blokken

1 stukje geraspte gember

scheut Kikkoman Light sojasaus

flinke snuf laos

flinke snuf sereh

1 dessertl. milde sambal

1 l krachtige bouillon

2 stengels citroengras, gekneusd

scheut neutrale olie

1/2 paksoi, in reepjes

12 bladeren van een Chinees kooltje

4 eitjes, hardgekookt

100 g taugé, goed gespoeld en uitgelekt

eventueel: wat geroosterde uitjes ter garnering (toko)

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.