Volkskeuken Kokosballetjes

De Volkskeuken: deze kokosballetjes zijn (zoveel mogelijk) apenarbeidvrij

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kokosballetjes, tussendoortje, 15 stuks.

Kokosballetjes Beeld Pay-Uun Hiu

De meeste kokosnoten vallen niet vanzelf uit de boom. Net als appels, peren en walnoten worden ze geplukt. Iets wat zo vanzelfsprekend is dat ik daar nooit bij had stilgestaan. Tot ik las dat daarvoor aapjes worden gebruikt. Want een kokospalm is beduidend hoger dan een gemiddelde Nederlandse hoogstam-fruitboom en apen klimmen doorgaans veel beter in bomen dan mensen.

Dus gebruikt de mens, pragmatisch als hij is, de aap. Varkensstaartmakaken, in dit geval. In Thailand zijn er speciale ‘monkey training colleges’ om apen te leren hoe ze kokosnoten uit de boom moeten halen. Vanwege het schattigheidsgehalte doet zo’n training het ook goed als toeristische attractie. Er zijn filmpjes van op internet en ronkende reclameteksten op things-to-do-sites.

Hoe schattig het er in werkelijkheid – buiten het zicht van de toeristen – aan toe gaat, is natuurlijk de vraag. En dan kun je in een moeite door vraagtekens zetten bij kokos als diervriendelijk voedingsalternatief. Hoe vegan zijn bijvoorbeeld de kokosballetjes in het net verschenen boek Dosia bakt vegan (Fontaine Uitgevers)?

Niet dus, wanneer je een willekeurig pak kokos uit de winkel haalt. Wel wanneer je iets meer moeite doet en kijkt op de site van Animal Place onder de noemer ‘did a monkey pick your coconuts?’. Daar staat een lijst met merken die nadrukkelijk geen gebruik maken van apen. In Nederland blijkt bij navraag in ieder geval de kokosmelk van Fairtrade Original schone apenhandjes te hebben. Nu nog gegarandeerd apenarbeidvrije kokosrasp en kokosolie om onderstaande balletjes van Dosia Brewer helemaal vegan te krijgen.

Gecondenseerde melk

500 ml kokosmelk

40 g suiker

Balletjes

200 g kokos, geraspt

150 g gecondenseerde kokosmelk

15 g kokosolie

2 g bakpoeder

2 g kardemompoeder

snuf zout

Voor de gecondenseerde kokosmelk, doe de melk met de suiker in een pan en verhit deze onder af en toe roeren tot bijna aan de kook. Zet het vuur laag en laat de melk indikken tot ongeveer de helft. Roer af en toe en zet eventueel op een plaatje om aanbranden te voorkomen. Trek er wat tijd voor uit, dit kan wel een uurtje of twee duren. Laat de melk afkoelen voor gebruik.

Voor de kokosballetjes: bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alle ingrediënten in een kom, kneed even door en laat circa 5 minuten intrekken. Maak er 15 balletjes of kleine piramides van en leg ze op de bakplaat. Laat ze 15-20 minuten bakken in een voorverwarmde (175 graden) oven.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.