De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: de veganlasagne van mijn lief

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: veganlasagne, hoofdgerecht voor 4 personen

Beeld Pay-Uun Hiu

Mijn zus en ik gaan een middag op stap en mijn lief nestelt zich in mijn keuken om lasagne te maken. Alle boodschappen zijn gedaan en omdat ik niks dierlijks wil eten, gebruikt hij vegangehakt en vegankaas en belooft hij de bechamelsaus met bouillon te doen. Hij heeft er zijn favoriete bouillonpoeder voor gekocht. Voor ik wegga, doe ik de poeder in een leeg potje, plak het etiket van het zakje erop en zet het op het aanrecht.

Pas aan het eind van de middag zie ik zijn alarmbericht op de telefoon: waar is mijn bouillonpoeder?! ‘Een potje’, appt hij verontwaardigd. ‘Ik zocht naar een blauw zakje.’

‘Waarom kunnen mannen toch niet zoeken?’, vraag ik aan mijn zus.

‘Ze kunnen wel zoeken, maar niet vinden’, zegt ze.

Wanneer we thuiskomen, staat er een perfecte lasagne in de oven. Met bechamelsaus van sojamelk uit de voorraadkast. Ach, wie kan improviseren, hoeft ook niks te vinden. 

Ingrediënten

olijfolie

2 teentjes knoflook, gesnipperd

1 grote ui, gesnipperd

125 g champignons, in plakjes

400 g Italiaanse roerbakgroente

200 g rul vegangehakt

2 blikken tomatenblokjes (400 g)

15 g basilicum, fijngesneden

10 g verse tijm, alleen blaadjes

1 à 2 theel. bouillonpoeder

2 eetl. bloem

500-600 ml. sojamelk

200 g geraspte vegankaas

nootmuskaat

1 pak (groene) lasagne

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime braadpan en fruit daarin knoflook en ui. Voeg de champignons toe en laat even meebakken. Roer de rest van de groenten erdoor en laat ze ca. 5 minuten bakken. Doe het gehakt erbij. Warm door. Roer dan de tomatenblokjes met vocht erdoor, plus tijm en basilicum. Breng op smaak met bouillonpoeder en peper. Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten pruttelen.

Maak ondertussen de bechamelsaus: verwarm 1 eetl. olijfolie tot middelheet, zet het vuur laag, roer dan met een garde 2 eetl. bloem erdoor. Giet vervolgens beetje bij beetje en al roerende de sojamelk erbij (zet het vuur weer iets hoger). Voeg ruim de helft van de kaas toe (blijf roeren) en indien de saus te dik is nog wat melk. Voeg peper en nootmuskaat naar smaak toe.

Doe in een ovenschaal eerst een laagje bechamel, bedek dat met de lasagnevellen, schep daar een laagje saus over (proef eerst of er nog wat zout en peper bij moet). Leg daar weer lasagnevellen op, dan weer saus en zo door tot de schaal vol is. Schep over de laatste laag lasagnevellen nog een laagje bechamelsaus en strooi er wat kaas overheen. Zet 30 minuten in een voorverwarmde (200 graden) oven.  Het gerecht is uiteraard ook met vleesgehakt en koemelkkaas te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden