Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: de perfecte hollandaisesaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gegrilde groenten met hollandaisesaus. Voor- of tussengerecht voor 2 personen

Gegrilde groenten met Hollandaisesaus Beeld Sake Slootweg

Drie weken geleden werd ik drieëndertig. Traditiegetrouw is mijn verjaardag het moment waarop ik me zenuwachtig afvraag of ik wel de goede keuzes maak.

Inmiddels weet ik wat ik dan moet doen: de autobiografie van Madeleine Albright herlezen en stoïcijns hollandaisesaus kloppen. In haar memoires beschrijft ze een indrukwekkende staat van dienst als Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties en daarna als minister van Buitenlandse Zaken onder Bill Clinton.

Alleen zo begon het niet. Ze vertelt hoe ze in de jaren zestig met haar man terecht komt in het swingende Washington D.C. van president Kennedy. Ze is midden twintig en van een politieke carrière is nog lang geen sprake. Ze schrijft: ‘Onze mannen waren journalisten die streden om het beste verhaal, de vrouwen streden om het maken van hollandaisesaus die niet schiftte. We lepelden het over alles, speelden tennis en praatten eindeloos over politiek en beroemdheden.’

Ongeduldige twintigers en dertigers opgelet; het ene moment denk je dat je de rest van je leven Hollandaisesaus staat te kloppen en het volgende moment ben je minister van Buitenlandse Zaken. Tijd zat. En dat treft, want voor hollandaisesaus heb je wel een beetje geduld nodig.

Ingrediënten

6 groene asperges, harde ondereinden verwijderd
120 broccoli, in hapklare roosjes
100 g haricots verts
230 g roomboter
3 eierdooiers
1½ eetl. citroensap
1 theel. witte wijnazijn
citroenrasp van 1/2 citroen (gewassen)

Blancheer de drie groenten apart van elkaar in kokend gezouten water nét niet beetgaar. Laat drogen op een schone theedoek. Hussel door olijfolie en gril in porties in een grillpan of koekenpan op hoog vuur. Houd apart.

Smelt de boter langzaam in een pannetje. Schenk het gele vet voorzichtig in een maatbeker. Dit moet ongeveer 180 ml zijn. Laat eventjes afkoelen. 

Klop de eierdooiers, 1 eetlepel water, het citroensap en wijnazijn met een flink snufje zout in een glazen kom luchtig met een garde. Zet de kom op een pan gevuld met een laagje water dat net niet kookt. Water en kom mogen elkaar niet raken. Klop tot het eigeel luchtig en dikker wordt. Schenk terwijl u klopt, de geklaarde boter er in druppeltjes bij tot alle boter is opgenomen en een lobbige saus ontstaat. Stolt de saus aan de randjes? Koel de schaal even in een bak koud water. Leng te stevige saus (als mayonaise) aan met een eetlepel water.

Schep een portie groente op ieder bord. Bestrooi met zout, peper en citroenrasp. Serveer met een flinke lepel saus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden