De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: de lekkerste pompoentaart van mijn leven

De suggestie voor de dagelijks dis van uw Volkskok: pompoentaart, lunch- of bijgerecht voor 2-6 personen

Pompoentaart. Beeld Pay-Uun Hiu

Vorige week kreeg ik voor mijn verjaardag een prachtige feloranje pompoen, vers van de Bijenakker uit Odijk. Een dag later aten we met de Volkskoks onder elkaar in het Amsterdamse restaurant Rijsel – keuze van collega Huibers, die natuurlijk graag in de Marcusstraat eet. Ik vond eerst dat ik er als vegetariër wat bekaaid afkwam, want ik kon alleen kiezen uit pompoentaart. Na een hap moest ik mijn mening bijstellen. Dit was de lekkerste pompoentaart van mijn leven. 

‘Vraag het recept’, adviseerde Marcus, ‘dat vinden ze leuk.’ Het was niet in me opgekomen de koks tijdens het koken te storen, maar ze namen vriendelijk de tijd voor me. Een paar dagen later stond er ook bij mij thuis een prima gelukte pompoentaart met korstdeeg op tafel, die ik stiekem nóg lekkerder vond. 

Ingrediënten

100 g boter

200 g patentbloem

snuf zout

3-4 eetl. water

500 g pompoenblokjes (schoon)

flinke scheut (olijf)olie

2 sjalotjes, gesnipperd

1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 ruime eetl. kerrie

1 theel. kaneel

½ theel. piment

1 eetl. appelazijn

1 eetl. ahornsiroop

scheut witte wijn

1 ei

Snijd de boter in kleine blokjes en leg 10 min. in de vriezer. Zet ook een bekertje water erin. Zeef de bloem in de kom van de keukenmachine, doe het zout erbij en vervolgens de ijskoude boter. Zet de keukenmachine aan (met sikkelmes), voeg beetje bij beetje wat van het ijskoude water toe en laat draaien tot een korrelige massa. Haal uit de kom, vorm snel een bal, rol in plastic folie en laat minstens in uur in de koelkast liggen.

Verwarm de olie in een braadpan en fruit daarin knoflook en ui op niet al te hoog vuur tot de ui glazig ziet. Meng kerrie, piment en kaneel erdoor en laat even meebakken. Voeg azijn en ahornsiroop toe en dan de pompoenblokjes. Roer en doe er een scheut witte wijn bij. Laat even opkoken en zet het vuur laag. Laat ca. 20-25 minuten stoven. Doe er wat water bij als de pompoenblokjes te droog staan. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen tot lauw. Pureer en voeg het ei toe. De vulling kan ook een dag van te voren worden gemaakt, maar doe het ei er pas vlak voor gebruik bij.

Vet een vlaaivorm in van 24 cm. Rol het deeg uit, doe het in de vorm, prik er gaatjes in bak 15-20 minuten blind (met een nepvulling van droge bonen of knikkers erop) in een voorverwarmde oven (hetelucht 200 graden). Haal de nepvulling eruit, doe de pompoen erin en bak nog 20 minuten op 180 graden.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden