Recept de Volkskeuken

De Volkskeuken: Cypriotische gehaktballetjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: sheftalia (Cypriotische gehaktballetjes) 

Beeld Marcus Huibers

Als ik op reis ben, mag ik graag vergelijkend warenonderzoek doen naar de lokale culinaire zeden en gewoonten. Nu ben ik op wel meer plekken geweest waar ze royaal met de porties omspringen, maar wat ik op Cyprus meemaakte, overtrof werkelijk alles.

Al op de eerste avond ging het gruwelijk mis. Samen met een groep Europese intellectuelen bezocht ik een oud restaurant in de mooie binnenstad van Nicosia. Ze hadden maar één mezzemenu – van afwijkingen of vegaverzoeken wilde de rondbuikige uitbater niets weten. Het begon met Griekse salade, op de bonk feta na nog alleszins overzichtelijk. Maar daarna bleven de schalen met dierlijke proteïnen maar komen en komen. De hele veestapel kwam langs, en nog veel meer. Spiezen, stoofschotels, hompen geroosterd vlees, borden met slakken, organen en niet nader gespecificeerde vleesdelen – het kon gewoon niet op, letterlijk.

Toen we na een uur of twee noest doorbuffelen de uitbater lieten weten echt niet meer verder te kunnen, reageerde hij hoogst verontwaardigd: we waren nog maar op de helft.

Ook de rest van de week verging het ons zo. Schaal na schaal werd geserveerd en op elkaar gestapeld, en als je enthousiast reageerde op de genuttigde spijzen, kwam er nog veel méér op tafel waar je niet om had gevraagd, vooral desserts en digestieven. De Cyprioten eten veel en vervoeren zich uitsluitend per automobiel. Dat ze zo slank zijn, komt volgens onze contactpersoon omdat ze fitnessverslaafd zijn. Dan weet u dat ook weer.

Vandaag maken we Cypriotische gehaktballetjes (sheftalia).

Bereiding

Meng het gehakt met de knoflook, beschuit, ei, vijfkruidenpoeder, oregano en peterselie, en breng op smaak met zout en peper. Draai er 8 balletjes van. Knip uit het varkensnet 8 vierkanten van ongeveer 10 x 10 cm. Verpak de gehaktballetjes zorgvuldig in zo’n stukje varkensnet, als een pakketje. Het plakt vanzelf. Bak de gehaktballetjes (crépinettes noemen de Fransen ze) om en om gaar in olijfolie, in ongeveer 16 minuten.

Maak er een Griekse salade bij: meng rode en groene paprika, ui, komkommer, tomaat, wat repen kropsla en zwarte olijven in een slakom, en maak aan met olie en azijn. Leg er een flink stuk feta op en garneer met peterselie. 

Sheftalia 

Hoofdgerecht voor 4 personen
-600 g grof gedraaid varkensgehakt
-3 tenen knoflook, uit de knijper
-1 beschuit, verkruimeld
-1 ei
-2 theel. vijfkruidenpoeder
-2 theel. oregano (gedroogd)
-1 eetl. platte peterselie, gehakt
-150 g varkensnet (buikvlies) van de slager, voldoende voor 8 porties
-peper en zout
-olijfolie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden