Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: crêpes met citroensiroop

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: crêpes met citroensiroop, nagerecht voor 2-3 personen.

Crêpes met citroensiroop Beeld Sake Slootweg

In de metro tussen Green Park en Bond Street rook ik ’t voor het eerst. Boter. Na vier weken koken op de Franse kookschool Cordon Bleu in Londen ruik ik er permanent naar. Overal waar ik ga, dwarrelt een parfum van bros bladerdeeg achter me aan.

Boter gaat hier in alles: in quiche-deeg, geklaard door de spinazie of gemonteerd door wittewijnsaus; in totaal zo’n 250 kilo boter per week, schijnt ’t. 

Hoewel ik inmiddels heftig naar knisperende groenten verlang, leidt al die boter wel tot nieuwe inzichten. Gesmolten boter in flensjesbeslag kende ik wel, maar vorige week, tijdens het in elkaar knutselen van ragoutbakjes, maakten we flensjes met beurre noisette, gebruinde boter met een nootachtig aroma. Als ik weer thuis ben, ga ik beslist op een veganistisch boter-dieet. Alleen deze smakelijke flensjes houd ik er in.

Ingrediënten
flensjesbeslag:
150 g roomboter
125 g bloem
15 g suiker
300 ml volle melk
3 eieren
citroensiroop:
100 g suiker
50 ml water
1 citroen

Smelt 25 gram van de boter op matig vuur in een pannetje. Roer af en toe tot de boter goudbruin kleurt en nootachtig ruikt. Laat afkoelen. Smelt de overgebleven boter au bain-marie in een glazen kom. Zet een pan met een bodem kokend water op het vuur, zet de kom erop en laat de boter smelten. Schep het gele vet in een schaaltje. Gooi de witte room onderin weg.

Zeef de bloem met 15 gram suiker en een snufje zout in een beslagkom. Klop de melk en eieren door elkaar. Ik deed 2 extra eieren bij het Cordon Bleu-recept. Mix het melk-eimengsel in etappes door de bloem, tot een beslag zo dun als slagroom. Laat 60 minuten rusten buiten de koelkast. Klop de beurre noisette erdoor. Leng eventueel aan met extra melk.

Breng 100 gram suiker en het water in een pannetje aan de kook. Haal van het vuur af. Snijd de topjes van de citroen en snijd de schil, inclusief het wit, met een scherp mesje weg. Snijd de partjes langs de vliesjes uit de citroen. Ze moeten worden zoals mandarijntjes uit blik. Verwijder de pitjes en leg de partjes in de siroop.

Verhit een theelepel geklaarde boter in een koekenpan, smeer uit met keukenpapier en bak dunne flensjes. Vouw twee keer dubbel. Dek af met bakpapier tegen het uitdrogen.

Leg drie flensjes dakpansgewijs op een bord. Leg er citroenpartjes op en giet de citroensiroop erover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden