DE GIDSVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: collegiale koekjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: speculoosjes, ca. 75 stuks

SpeculoosjesBeeld Pay-Uun Hiu

Iedereen kent ze wel, die ­Lotuskoekjes met zo’n gekarteld randje en per stuk in cellofaan ingepakt. Handig en hygiënisch, zo’n koekje bij de koffie waar niet iedereen met z’n klauwen aan heeft gezeten. Dat had bakker Boone uit het Belgische Lembeke in de jaren vijftig van de vorige eeuw toch maar mooi bedacht.

Noem het een vooruitziende blik. Zeker omdat dit ‘speculoosje’ ook nog enige tijd onder de naam Corona-Lotus werd geproduceerd, na het samengaan met de banketbakkerij van Marcel Stevens, tot het bedrijf in 1974 verderging als Lotus Bakeries.

Ik las het verhaal toen ik op internet zocht naar kleine cellofaanzakjes, want vormgever F., een van de collega’s die nu nog op de redactie de krant maken, had vorige week dringend behoefte aan zelfgebakken koekjes. Kon ik niet weer eens een lading meenemen? Ja, met alle plezier, maar hoe doe je dat virusveilig?

Theoretisch zou het kunnen: zoals een Lotuskoekje per stuk verpakt en bereid volgens de meest actuele hygiënemaatregelen (haarnetje, latexhandschoenen, mondkapje). Het kan, ik heb het gedaan, maar moet je het willen? Hoe leuk het ook is, een koekje van je collega, met dit recept (een veganistische bewerking van een Amerikaanse site waar ze Biscoff cookies heten), bak je ze even makkelijk zelf. En doe je er voor de leuk een mooi zakje om. 

Ingrediënten

150 g bruine basterdsuiker

85 g margarine (kamertemperatuur)

¾ theel. baking soda

½ theel. zout

¾ theel. kaneel

½ theel. gemalen nootmuskaat

¼ theel. gemalen kruidnagel

½ theel. gemalen kardamom

¼ theel. gemalen anijszaad

1 eetl. gebroken lijnzaad aangelengd met 1 ½ eetl. water

155 g bloem

 extra: cellofaanzakjes (van te voren bestellen via internet)

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Mix in een keukenmachine de suiker met de boter, baking soda, zout en specerijen op medium snelheid tot een luchtig en zacht deeg, 7-10 min.; schraap af en toe het deeg van de zijkanten van de kom. Voeg beetje bij beetje het lijnzaad met water toe aan het deeg. Doe het meel erbij en laat de machine draaien tot het deeg een bal vormt. Druppel indien nodig nog een eetl. water toe.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestrooi het aanrecht met meel en rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 4,5 mm. dik. Maak het deeg los van het aanrecht met een paletmes. Snijd met een gekarteld deegwiel (of een gewoon mes) repen van ca. 2 cm. breed en snijd die vervolgens overdwars tot rechthoekjes van 5x2 cm. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 12-15 min. gaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden