Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Cointreau-sinaasappelcakejes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Cointreau-sinaasappelcakejes 

Cointreaucakejes Beeld Pay-Uun Hiu

Mijn favoriete kattenfilmpjes op internet gaan over koeien. En wel die van het koeienrusthuis De Leemweg in Friesland. Drie jaar geleden werd ik mede-adoptant van koe Tolbert 568. Tolbert haalde de kranten toen ze haar 100 duizendste liter melk had gegeven en als dank daarvoor kreeg ze een enkeltje slachthuis. Maar dankzij een inzamelingsactie ging Tolbert naar boer Bert van De Leemweg.

Ik maakte maandelijks een kleine donatie over en daar bleef het bij. Tot Hermien en Zus begin dit jaar in het nieuws kwamen. De beide Limousinkoeien waren ontsnapt terwijl ze op weg waren naar het slachthuis. Zus werd al vrij snel weer gevangen, maar Hermien maakte ruim twee maanden de bossen rond Lettele onveilig. Overdag hield ze zich schuil en ’s nachts ging ze gezellig eten bij de koeien in de buurt. Met een team van vijftien man kregen ze Hermien uiteindelijk te pakken.

Intussen was er ook voor Hermien en Zus een actie opgezet om ze naar De Leemweg te krijgen. Hun aankomst in het rusthuis trok heel wat media-aandacht. Sindsdien zijn me de filmpjes opgevallen die Bert Hollander over zijn veestapel op sociale media plaatst.

Die zijn nogal zen. We zien de kuddes in de wei. Hermien, die na haar wilde tijd nu weer de rust zelve is, kijkt herkauwend in de lens. De koeien staan op stal. Geit Thea komt even langs. Een koeienleven zoals het moet zijn. Maar begin vorige maand berichtte Bert dat Tolbert aan hartfalen was overleden. ‘Ik heb haar leren kennen als een hele lieve vriendelijke en ook hele sociale koe’, schreef hij. ‘Ik, en zeker ook haar kuddegenoten zullen haar erg gaan missen. Mijn lieve Tolbert is bijna 17 jaar geworden.’

Ter nagedachtenis aan Tolbert vegan cointreaucakejes met stukjes gekonfijte sinaasappel, gebaseerd op een recept van de veganistische site Holy Cow.

Cointreaucakejes. Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten 

Voor ca. 20 stuks

200 g bloem

2 zakjes vanillesuiker (16 g)

184 g suiker (zodat u samen 200 g suiker heeft) 

1 theel. baking soda

½ theel. zout

210 ml sinaasappelsap

2 eetl. cointreau

80 ml zonnebloemolie

1 eetl. azijn

50 g gekonfijte sinaasappelschil, in kleine stukjes

Meng de droge ingrediënten en de natte eerst apart en voeg dan de natte (inclusief de stukjes gekonfijte sinaasappel) bij de droge. Meng met een mixer tot een glad beslag. Doe papieren muffinvormpjes in een metalen muffinvorm en vul ze tot tweederde. Bak ze in ca. 25 minuten gaar in een op 175 graden voorverwarmde oven.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.