De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Chocoladetaart

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: chocolade-desserttaart met rozemarijn. Voor 8-10 stukken.

Beeld Sake Slootweg

Zoals altijd had ik de avond voor mijn verjaardag de slingers opgehangen. Toen was het tijd om te bedenken wat voor taart ik ging bakken.

De Franse appeltaart die ik graag eet, zette ik een paar weken geleden al in de krant. Daar kreeg ik toen een reactie op van een mevrouw uit Huissen die de taart enig vond, maar vertelde dat ze al dagen alle supermarkten afliep, opzoek naar bloem. In Amsterdam had ik dit ook gezien maar nam aan dat iedereen die bloem had ingeslagen om thuis aan de bak te gaan. Dit bleek ook het geval, las ik enkele dagen later in een reportage van Volkskrant-collega Nell Westerlaken.

De mevrouw uit Huissen had echter een andere verklaring gekregen van haar grootgrutter. De bloem in Nederlandse zakjes komt vaak uit Italië en daar hadden ze de afgelopen weken natuurlijk belangrijkere dingen aan hun hoofd dan de bloemexport. Ik heb dit niet nagezocht, maar het viel me op dat de ricotta ook vaak op is. Die kruidenier kan zomaar gelijk hebben.

Dan maar een taart zonder bloem. Daar was ik nooit van. Noem me ouderwets, maar ik bak gewoon graag met bloem, boter en suiker. Met hulp van bakgodin Nigella Lawson betrad ik nu het bloemloze pad. Heerlijk. De sinaasappelrasp in Nigella’s taart ruilde ik om voor rozemarijn en nootmuskaat. Lijkt u dat niets? Koffie, vanille; het kan allemaal. Zodra het mag, ga ik hem in Huissen laten proeven.

Ingrediënten

springvorm (21 cm diameter, rand van 8 cm)

125 g roomboter

250 g pure chocolade (70 procent), in stukjes

5 eieren, gesplitst

130 g fijne kristalsuiker

zuinige, afgestreken ½ theel. verse rozemarijnblaadjes, fijngehakt

mespunt nootmuskaat

125 ml slagroom, opgeklopt

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) op 180 graden. Bekleed de bodem van het cakeblik met bakpapier. Invetten was bij mij niet nodig. Smelt de boter en chocolade in een glazen kom au bain-marie. De kom mag het water niet raken. Laat iets afkoelen op het aanrecht. Roer de eierdooiers met 70 gram suiker, rozemarijn en nootmuskaat door elkaar in een kom. Klop de eiwitten net stijf in een andere kom. Voeg er al kloppend in schepjes 60 gram suiker aan toe en sla tot stevige pieken. Roer het chocolademengsel door de eierdooiers. Vouw de eiwitten er in etappes doorheen. Giet in de cakevorm. Bak 40 minuten. Laat afkoelen, de taart zal inzakken. Snijd de rand los. Serveer als dessert, met slagroom. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden