Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: chocoladecakejes van Vjeze Fur met een vloeibare kern

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok: vandaag sjokomelajocakejes, een toetje voor 4 personen

Chocoladecakeje met vloeibare kern Beeld Tallina van den Hoed

Als de herfst je om de oren slaat, je je scheen tegen een la stoot, je lievelingsspijkerbroek versleten blijkt, er een gat in je sok zit, de kat op je sloffen heeft gepiest, provinciebesturen het nodig vinden om te zwichten voor boze boeren omdat tractoren (of zijn het nou trekkers?) groter zijn dan hun eigen ruggegraat, het te warm is voor een trui en te koud voor een T-shirt, het raampje van je auto stuk is en je dus in de regen moet uitstappen om je parkeerkaartje te pakken, je de melk uit je handen laat vallen en je koffieapparaat zeurt dat-ie eerst bonen, dan water wil, en vervolgens zegt dat zijn afvalbakje vol zit, op zo’n dag kan je wel een opvrolijkertje gebruiken.

Dat vond ik in Lekker Fred, het kookboek van insta-kookvlogger Freddy Tratlehner, die u wellicht beter kent van De Jeugd van Tegenwoordig. U weet wel, van die sjembek, die bolle bips en sterrenstof. Ik moest even door de mayomenaise, petermeselie en olijvenolie héénlezen, maar zag allemaal lekkere gerechten en besloot dat mijn dag dermate herfstig was dat ik wel wat zoets kon gebruiken. Deze sjokomelajocakejes met heisse-liebesaus zijn nog vloeibaar van binnen en dat ís me toch lekker!

Ingrediënten: 

4 eieren

170 g suiker

50 g bloem

zout

100 g pure chocola

50 g boter (en een beetje)

250 g frambozen

4 bollen vanille-ijs

Splits 2 eieren in dooier en wit: het wit gebruik je niet. Mix de dooiers met de twee andere eieren en de helft van de suiker. Zeef de bloem erover en doe er een snuf zout bij.

Smelt au bain marie de boter en de chocola. Roer het goed. Haal van het vuur als het gesmolten is en meng het na een paar minuten afkoelen door het eiermengsel. Zet anderhalf uur in de koelkast.

Zet de heteluchtoven op 200 graden. Maak de heisse-liebesaus: breng op een laag vuurtje de frambozen met de rest van de suiker aan de kook. Roer tot de frambozen uit elkaar vallen. Haal de pan van het vuur. Vet een muffinvorm (cupcakevormpjes zijn te klein!) in en verdeel het chocolademengsel over 4 gaten. Bak de cakejes 10 minuten in het midden van de oven. Laat ze even afkoelen en haal ze voorzichtig uit hun vormpjes. Schep de frambozensaus erbij en leg een bol ijs ernaast. Als het cakeje nog warm is, is het het lekkerst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden