De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: ceviche van harder met radijs en komkommer

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: ceviche van harder met radijs en komkommer, voorgerecht voor 4 personen.

Beeld Marcus Huibers

Precies een week geleden om 5 voor 12 liep ik naar het zonnige pleintje achter het Utrechtse stadhuis, opgewonden vanwege de hysterische menigte die ik weldra zou aanschouwen. Maar het viel alleszins mee, of eigenlijk tegen dus. De terrassen in dit ooit o zo knusse hoekje van de binnenstad (dat ik een beetje als mijn achtertuin beschouw) waren afgezet met rood-wit verkeerslint, alsof er een vreselijk ongeluk was gebeurd, terwijl de ingang van elk terras werd gebarricadeerd door een terrace bitch die iedereen zonder reservering genadeloos wegstuurde, en dat waren er een hoop.

Op een van de terrassen zag ik goede vrienden zitten, laat ik ze de staartjes noemen. Zij hadden wel gereserveerd, waardoor ze op een vrijwel leeg terras zaten, van alle kanten bekeken door stadsgenoten buiten het lint, een omgekeerd soort van aapjes kijken waarop niemand voorbereid leek. Staartje één was met verse jus begonnen maar bestudeerde nu nadrukkelijk de wijnkaart: zou ik ook gedaan hebben.

Later die avond at ik voor het eerst weer in mijn woonstedelijke lievelingsrestaurant, Madeleine aan ’t Wed. Ook dat was wennen: onzichtbare rood-witte verkeerslinten hadden de zaak in een militaire zone veranderd, de zwarte brigade was dusdanig de kluts kwijt dat ze om de vijf minuten aan ons tafeltje stonden en de chef, normaal vrij zwierig van nature, had vrij sober ingekocht, beducht op tegenvallers en een koelcel vol bederfelijke waar. Maar wat we aten was goed als altijd, het oude normaal zeg maar, te beginnen met ceviche van harder als een van vele voorafjes, plakjes witvis die in limoensap worden gelegd en daardoor ‘garen’ in het zuur. Die ceviche maken we thuis, zij het wat aangepast met komkommer en radijs, een zeer zomers gerechtje.

Ingrediënten

-1 komkommer

-2 rode uien, in dunne halve ringen

-150 g radijs, in dunne plakjes

-15 g korianderblad, grof gehakt

-500 g harderfilet (of andere witvis), zonder vel

-sap van 8 limoenen

-2 eetl. sriracha sauce (chilisaus)

- 2 theel. suiker

-goede olijfolie

Bereiding

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap de zaadlijst eruit. Snijd vervolgens in kleine stukjes en meng met de ui, radijs en koriander. Schep de helft hiervan in een middenformaat ovenschaal. Snijd de harderfilet in dunne plakjes, leg dakpansgewijs boven op de groenten in de schaal, en kruid met zout en peper. Klop de sriracha en de suiker door het limoensap en schenk het mengsel op de vis. Dek af met de resterende groenten, druk goed aan en zet afgedekt 12 uur of langer in de koelkast. Schep vis en groenten op bordjes en besprenkel met olijfolie: is dat geen plaatje?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden