Recept Bulgur met groentesaus

De Volkskeuken: Bulgur met groentesaus

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Vandaag: Bulgur met groentesaus, een hoofdgerecht voor 4 personen.

Bulgur met groentekikkererwtensaus. Beeld Tallina van den Hoed

Hoe gaat het met uw goede voornemens? Is uw huis nog opgeruimd, bent u vriendelijk tegen iedereen, rookt u nog steeds niet, ruimt u netjes uw administratie op en sport u regelmatig? Ik hoop het. Ik heb elk jaar dezelfde voornemens: slank, fit en rijk worden.

Dat lukt elk jaar maar matig, dus dit keer kies ik voor een andere invalshoek: ik wil duurzamer worden! Minder vlees eten, niet voor van alles de auto pakken en zuiniger zijn met energie. Als dat lukt, dan komt dat slank, fit en rijk vanzelf: van duurzaam eten val ik vast af, van minder autorijden word ik vast fitter, omdat je nu eenmaal toch ergens naartoe moet, en van zuiniger omgaan met energie hou ik geld over.

Duurzaam met eten omgaan is niet moeilijk: vlees vervangen door peulvruchten en minder vlees per keer eten is al een hele stap. Afgepast koken of kliekjes bewaren om later op te eten betekent dat je minder eten hoeft weg te gooien. Op milieucentraal.nl check ik de duurzaamheid van groente. Groenteschillen en -restjes zoals wortel, knoflook, ui, selderij, prei en tomaat stop ik in een hersluitbare zak in de vriezer: prima om bouillon van te trekken. Gerechten kun je laten (na)garen in een ecostoof of hooimadam, of gewoon in je bed. Dan kan het gas eerder uit, scheelt ook weer.

Ingrediënten

2 uien

4 tenen knoflook

olijfolie

200 g wortel

1 gele paprika

1 courgette

1 blik gepelde tomaten

zout, peper

1 eetl. ras el hanout

1 grote pot kikkererwten (570 g)

450 g spinazie

300 g bulgur

Hoe vertaalt zich dat in eten? Nou, gewoon, lekker: wat dacht u van bulgur met kikkererwtengroentesaus? Met de schilletjes kunt u uw eigen bouillongroentediepvrieszak beginnen.

Bereiding

Snijd de uien en de knoflook in ringen en fruit ze zachtjes in een plens olijfolie. 

Schil de wortel en snijd in plakjes. Snijd de paprika in stukjes en de courgette in kwartjes. Doe ze bij de uien in de pan en bak ze mee. Doe de tomaten erbij en duw ze met een spatel in stukjes. Voeg een theelepel zout toe en de ras el hanout. Giet de kikkererwten af en doe ze in de pan. Doe de spinazie erbij met een kopje water, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Kook de bulgur volgens de verpakking. Roer de groentesaus door. Proef op zout en peper. Is het sauzig genoeg? Lekker hoor. En duurzaam!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.