Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Buitenspeeldaghap

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Risotto met groene asperges.

Aspergerisotto. Beeld Tallina van den Hoed

Vandaag is het buitenspeeldag. Voor kinderen, welteverstaan. Die moeten buitenspelen, want dat is goed voor ze, voor hun ogen, hun spieren, hun sociale contacten, en bovenal is het gewoon leuk. Dat zegt Jantje Beton, de stichting die vandaag heel Nederland tot één grote speelplek wil omtoveren.

Ze hebben een punt: kinderen moeten tegenwoordig al heel veel verstandige dingen, zoals naar school, naar sport of een andere club, huiswerk maken, toetsen maken, sociale contacten onderhouden via sociale media, allemaal andere gamers afknallen in games, en dat alles doende worden ze dik, kippig en ongelukkig.

Bovendien kunnen kinderen nog hun hele leven verstandige dingen doen, zoals naar hun werk gaan en geld verdienen, mensen helpen, dingen repareren, troep opruimen, strijken of eten maken.

Als ik er zo over nadenk, wil ik ook wel buitenspelen: een beetje ondersteboven bungelen in een klimrek, of héél hoog gaan op de schommel, of lekker hard van een hoge brug af fietsen en een beetje met een frisbee gooien tot ik rode konen heb. En honger. 

Als je nu alle groenten alvast snijdt, zit deze risotto best snel in elkaar. Een prima hap voor na het buitenspelen.

Ingrediënten:

hoofdgerecht voor 4 personen

1 ui

2 tenen knoflook

olijfolie

400 g risottorijst (arborio)

1,2 l hete groentebouillon

1 kg groene asperges

zout, peper

100 g Parmezaanse kaas

gehakte groene kruiden (peterselie, dille, selderij, bieslook)

goede olijfolie

Bereiding

Snipper de ui en de knoflook en bak zachtjes aan in wat olijfolie in een ruime pan. Als de ui doorzichtig begint te worden mag de rijst erdoor. Roer goed terwijl het bakt. Zodra de rijst ook een beetje glazig wordt, mag er ongeveer een mok bouillon bij. Roer door, tot de bouillon is opgenomen. Doe er dan weer een mok door, en ga zo door tot de bouillon op is. Dat duurt een minuut of 20. Breek in die tijd de harde achterkant van de asperges af en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Bak ze in wat olijfolie tot ze gaar en knapperig zijn.

Als de bouillon op is, is de rijst gaar maar nog wel stevig: proef maar even. Is het nog wat hard, roer er dan nog wat water door. Meng daarna de asperges met de rijst, roer de Parmezaanse kaas erdoor, wat zout en zeker peper. Bestrooi met de gehakte tuinkruiden en sprenkel er wat extra lekkere olijfolie overheen. Grote honger? Een stukje gebakken zalm erbij is erg lekker. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden