De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Britse baksels

De Volkskeuken: de suggestie voor de dagelijkse dis. Vandaag Eliza’s kruidkoeken, bij de thee of koffie, 20 stuks

Eliza's kruidkoeken Beeld Pay-Uun Hiu

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, weet ik nog niet of het Brits Bakboek van Regula Ysewijn (Carrera) is uitgeroepen tot het Gouden Kookboek of dat het een van de andere vier boeken op de shortlist is geworden. Wat ik wel weet, is dat de 18de-eeuwse kruidkoeken van Eliza Smith ongelofelijk lekker zijn.

Ysewijn is jurylid van Bake Off Vlaanderen en daar is ze voor geknipt. Al voor ze wist waar Engeland lag, was ze gek op alles uit het Albion: kastelen, ridders, koninginnen, fabeldieren en tv-series. Daar kwam later de liefde voor Britse taarten, cakes en scones bij. Die staan dus allemaal in haar bakboek, met hun geschiedenis en feitjes over typisch Britse etiquette en eigenaardigheden erbij.

Een van mijn favoriete hoofdstukken gaat over gingerbread, dat dus geen brood is, maar koek met specerijen. Bij ons zijn dat speculaasjes en kruidkoek, in Duitsland hebben ze Lebkuchen, in Zweden pepparkakor. Maar de Britten hebben kruidkoeken uit Yorkshire, Grasmere, Shrewsbury en waar nog meer, en Ysewijn kreeg familierecepten of haalde ze uit oude kookboeken, zoals dat van Eliza Smith uit 1727.

Hoewel de recepten zijn aangepast zodat we ze nu kunnen maken, zijn nog wel zo veel mogelijk de authentieke producten en smaken aangehouden. Zo gebruikte Eliza twee soorten siroop: de light treacle (stroop uit rietsuikersap) en de black treacle (de minder zoete suikerrietmelasse).

Ik heb me wel een nieuwigheidje veroorloofd: een vegan variant, gemaakt met wat lijnzaad en water in plaats van ei. Het verschil is nauwelijks te proeven; de eindredactieploeg van de Volkskrant had een lichte voorkeur voor vegan.

Donderdagavond is dus het Gouden Kookboek 2019 bekendgemaakt als opening van de Kookboekenweek die tot en met 17 november duurt. Van mij mag dat het Brits Bakboek zijn.

Ingrediënten

115 g margarine

130 ml golden syrup of ahornsiroop

35 g melasse

55 g bruine suiker

6 g gemberpoeder

kruidnagel-, foelie-, korianderzaad-, karwijzaadpoeder – van elk ½ theel.

snuf zout

200 g bloem

100 g volkorenmeel

½ ei of

½ eetl. gebroken lijnzaad met 1 ½ eetl. water

Maak het deeg liefst een dag van tevoren. Smelt de boter met de siroop en de melasse in een ruime pan. Voeg (van het vuur) de andere ingrediënten toe. Vermeng goed en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Verdeel het deeg in 20 stukjes van ca. 35 gram, maak er bolletjes van en druk ze lichtjes in op de bakplaat. Bak 15-20 minuten en laat afkoelen op een rooster.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden