De gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: Brexit-fish-and-chips

De suggestie voor de dagelijkse dis: vandaag fish-and-chips met ‘mushy’ peas en tartaarsaus.

Fish-and-chips Beeld Tallina van den Hoed

Nu ik dit schrijf ben ik er nog niet geweest, maar als u dit leest ben ik alweer terug. Ik ga op een boot eten, gokken en slapen. En dan naar Londen. Dat leek vriendin J. en mij een mooie manier om ons 25-jarig vriendschapsjubileum te vieren. Toen we dit planden was de Brexit nog ver weg en gingen we ervan uit dat die malle Britten dat al wel een keertje afgetikt zouden hebben. Aangezien er vorig weekend nog honderdduizenden Britten in Londen de straat op gingen, hebben we dat verkeerd ingeschat. We gaan het zien.

Er moet natuurlijk ook gegeten worden. Ik vind Indiaas het ultieme Britse eten, maar eigenlijk is dat natuurlijk fish & chips. Met doperwtenpuree en tartaarsaus. Die laatste maakt iedereen anders en dat maakt het een perfect nationaal gerecht.

Ingrediënten: 

700 g aardappels

olijfolie

1 ui

600 g diepvriesdoperwten

3 takjes verse munt, fijngehakt

150 g mayonaise

75 g zoetzure augurken

1 eetl. kappertjes

1 bosuitje

3 takjes dille, fijngehakt

citroensap

olie om te frituren

500 g stevige witte vis, zoals kabeljauw

100 g bloem

1 ei

100 g panko (paneermeel, van de toko)

Zet de oven op 180 graden. Was de aardappels, snijd ze in parten, hussel ze met wat olijfolie, zout en peper op een met bakpapier bedekte braadslede. Bak ze in 40 minuten goudbruin. Keer ze halverwege.

Snipper de ui en fruit die in olijfolie. Voeg dan de doperwtjes en de munt toe en een beetje water. Laat het in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar pruttelen. Stamp of pureer tot de gewenste puree. Ik vind het het lekkerst als het niet helemaal glad is. Proef op zout en peper. Wat citroensap is er ook lekker in.

Meng de mayonaise met de fijngesneden augurk, kappertjes, bosui, dille en een theelepel citroensap. Proef of er nog peper in moet.

Verhit de frituurolie tot 180 graden. Snijd de visfilet in repen van 2,5 centimeter breed. Dep ze droog en strooi er wat peper op. Doe de bloem in een diep bord, klop het ei los in een ander diep bord en doe de panko in een ander bord. Haal de visfiletrepen stuk voor stuk door de bloem, dan door het ei en dan door de panko. Frituur ze, niet allemaal tegelijk, in ongeveer 3 à 4 minuten goudbruin.

Verdeel aardappels, doperwtenpuree, tartaarsaus en vis over vier borden en eet meteen op. Voor de tv, bijvoorbeeld, bij het nieuws over de Brexit.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden