Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Braziliaans dessert met ei, kokosmelk en suiker

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Baba de moça, dessert voor 6-12 personen.

Baba de moça, oftewel meisjesspeeksel. Beeld Pay-Uun Hiu

‘Ik heb terwijl ik dit zit te eten nou al drie keer gehoord dat het meisjesspeeksel heet.’ Alt J. van ons vriendenkoortje kijkt met lichte weerzin naar het glaasje met daarin een Braziliaans dessert met ei, kokosmelk en suiker dat inderdaad baba de moça oftewel meisjesspeeksel heet. ‘Ah, en nou vind je het niet lekker meer?’, plagen we haar.

Ze is niet de enige. Als ik een paar dagen later na de uitvoering bij de borrel en het buffet de toetjes uitdeel, zijn er maar weinig bij wie de ogen gaan glinsteren als ze de Nederlandse naam horen. Zal het toch iets met de landsaard te maken hebben? In het kookboek van de Braziliaanse tv-kok Ofélia Ramos Anunciato hebben veel desserts sensuele namen als engelenbuikjes, kokoskussen en jongensvoetjes.

Bij blogger Bert Ernste vind ik nog veel meer mooie namen, als schoonmoeders tong, spekje van de hemel, nonnenzoen en engelenonderkin. Volgens hem is de religieuze inslag terug te voeren op de Portugese kolonisatie van Brazilië en de missionarissen die met hun geloof ook de liefde voor zoetigheid meebrachten. En die hadden ze weer te danken aan de Moorse invloeden. Niet echt voer dus voor het veel nuchterder volk van boven de rivieren. Maar spuug of niet, de toetjes werden met smaak verorberd. Misschien ook omdat ik er op eigen gezag een scheutje cointreau door had gedaan.

Ingrediënten

 dessert voor 6-12 personen

10 eierdooiers

200 g suiker

150 ml water

200 ml kokosmelk

2 theel. cointreau

Bereiding

Splits de eieren en doe de eierdooiers in een ruime kom. Vermeng de suiker en het water en zet op het vuur. Kook op hoog vuur totdat bijna al het water is verdampt en de suikermassa elastisch begint te worden. Dit duurt wel een minuut of 10. Het is goed wanneer een theelepel van het mengsel in koud water een kneedbaar balletje vormt. 

Haal van het vuur af en meng onder goed roeren de kokosmelk erdoor. Giet een klein beetje van het suiker-kokosmengsel bij de eidooiers en roer goed. Voeg al roerend, beetje bij beetje, de rest van het mengsel bij de dooiers. Zet op een laag vuur, doe de cointreau erbij en blijf roeren tot er een vla-achtige, romige substantie ontstaat. 

Giet in de dessertglazen of coups. De opgegeven hoeveelheid is voor 6 ruime coups, maar ik gebruikte 5 cl. glaasjes en vulde er ca. 12-13.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden