De Volkskeuken Brandneteltaart met frisse salade

De Volkskeuken: brandneteltaart met kaas en kruiden

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Brandneteltaart, hoofdgerecht voor 4 personen.

In een mum van tijd hadden mijn dochter en ik brandnetels, zevenblad, look-zonder-look, hondsdraf en paardenbloemen verzameld. Beeld Tallina van den Hoed

Wildplukken is leuk. Zomaar zelf je eten uit de natuur halen, is veel toffer dan gewoon boodschappen doen. En het is spannend: een braam herkennen we allemaal wel, een vlierbes is al lastiger en planten herkennen tussen al die andere planten in het park is bijna niet te doen. En waar vind je al dat wildplukspul? Moet je daarvoor echt de natuur in? Niet volgens Ellen Mookhoek, Geert Timmermans en Anneke Blokker. Zij schreven De eetbare stad, een wildplukgids waarvoor je de stad niet uit hoeft.

Het boekje gaat best ver: behalve de braam en de vlierbes vertelt het over een keur aan wilde planten en paddestoelen, en ook over wilde dieren: kreeften, vissen en slakken. Ook biedt het adressen waar u echt stads wild kunt kopen, zoals haas en ree. Alles is gerangschikt naar seizoen, met duidelijke foto's, beschrijving en aantrekkelijke recepten.

Mijn dochter rilde even over de manier waarop je tuinslakken kunt klaarmaken, maar dirigeerde mij toch fluks de bosjes in. In een mum van tijd hadden we brandnetels, zevenblad, look-zonder-look, hondsdraf en paardenbloemen. Ik maakte een salade, soep van zevenblad en deze fijne brandnetelkaastaart. Want brandnetels kun je ook herkennen zonder dit boekje.

Ingrediënten

- 100 gr. brandneteltopjes

- 3 uien

- 25 gr. boter

- 1 eetl. Provençaalse kruiden

- zout, peper

- 5 à 6 plakjes quichedeeg (diepvries)

- 5 eieren

- 225 gr. geraspte oude kaas

Bereiding

Zoek brandnetels die nog niet zo hoog zijn, tot de knie ongeveer. Doe plastic handschoenen aan, of boterhamzakjes om uw handen, en pluk de topjes: de bovenste vier tot zes blaadjes zijn het lekkerst. 100 gram is best veel: denk aan ongeveer een vergiet vol.

Eenmaal thuis wast u de brandnetels, wederom met handschoenen aan, in ruim water. Slinger ze droog in de slazwierder en snijd ze in stukjes.

Snipper de uien en bak ze in de boter. Doe, als ze glazig zijn, de brandnetels erbij, wat zout en peper en de Provençaalse kruiden. Laat het 10 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe. Haal dan van het vuur af en laat het wat afkoelen. Zet de oven op 180 graden. Ontdooi het quichedeeg. Vet een quichevorm in en bekleedt die met het deeg. Breek 5 eieren in een kom en roer de kaas erdoor. Roer dit mengsel door de brandnetels. Giet het in de quichevorm en zet het 45 minuten in de oven. Eet met een salade. Ook daar kunt u weer allerlei wildplukbuit in doen!

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden