Recept Bloemkool in rodekooljasje

De Volkskeuken: Bloemkool in een paarse jas

Bloemkool in rodekoolbladeren Beeld Pay-Uun Hiu

Lekker weekje was het weer. Eerst kwam Wakker Dier met het bericht dat we de laatste twee jaar niet minder vlees zijn gaan eten. Een dag later meldde het volksgezondheidsinstituut RIVM dat we tussen 2012 en 2016 toch een ietsepietsie minder vlees zijn gaan eten. Tegelijkertijd kwam het Voedingscentrum met een campagne met als strekking meer mans zonder vlees en kreeg het magazine Allerhande op de sociale media ervanlangs, omdat er nota bene een heel veganmenu in het Kerstnummer staat. Vlees is de zwartepiet van het Kerstfeest en Albert Heijn de boze boodschapper. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 0-procentslijn bij de alcohol.

Nou was ik als Volkskok uitgenodigd voor de perspresentatie van het decembernummer van Allerhande, waar we de kerstrecepten van dit jaar mochten proeven. Grote knaller was de cookiedough-ijsbombe, het feestelijke toetje met ijs en ouderwets koekjesdeeg. Als niet iedereen voortijdig is gestikt in de waterkerssojabonensoep, komt die ijsbom tijdens de feestdagen naar schatting in zo’n 600 duizend huishoudens op tafel.

Maar ik denk niet dat we de oorlog gaan winnen met een hele bloemkool in bladerdeeg, ook een kerstrecept van Allerhande. Ik vond ’m nogal droog en spartaans. Thuis maakt ik een versie met een klein bloemkooltje in plaats van een grote, stoomde die heel licht beetgaar, smeerde hem in met een notenmengsel (naar een recept uit Hoe dan?! van Maroeska Metz) en zette hem verkleed als rodekool in de oven.

Ingrediënten  

Hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

4 à 5 rodekoolbladeren (groter dan de bloemkool)

1 klein bloemkooltje

50 g blanke hazelnoten

50 g olijfolie

½ theel. venkelpoeder

¼ theel. piment

¼ theel. nootmuskaat

¼ theel. zout

Bereiding

Snijd voorzichtig 4 bladeren van de rodekool, stoom ze 10 minuten en dep ze droog. Stoom de bloemkool ook 8-10 minuten. Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde (175 graden) oven: schud ze na 4 minuten en haal ze er 4 minuten later uit. Laat de oven aanstaan. Doe de noten in de blender met de olie, specerijen en het zout. Maal tot een redelijk grove pasta. Smeer de bloemkool goed in met de notenpasta. Begin met de onderkant, zet de bloemkool met de onderkant op de rodekoolbladeren, smeer dan de bovenkant en zijkant in en vouw de bladeren om de bloemkool. Zet in een ovenschaal en rooster ca. 15-20 min. in de oven. Serveer indien gewenst met een (mosterd)saus.

Bloemkool in bladeren van rode kool. Beeld Pay-Uun Hiu
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.