Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Bier-en-broodtaart

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag:  Bier-en-broodtaart, 8-12 stukken (Bijgerecht, lunch, of snack bij de borrel).

Foto Pay-Uun Hiu

Afgelopen weekeinde heb ik zeker 10 kilo snacktomaatjes gered. Zo heet dat tegenwoordig als de tomaten je in de schoot worden geworpen en je er geen nee tegen zegt. Op verschillende locaties van de Instock Restaurants (tegen voedselverspilling) en bij teler Greenco zelf waren gratis Tommies af te halen. In totaal 6 miljoen stuks.

Ik was niet de enige. De Tommies waren in een mum van tijd weg. Ook mijn collega’s van de avonddienst snoepten vlijtig mee. Alleen bij de supermarkten, hun normale bestemming, waren ze niet welkom. Door te veel zon waren de tomaatjes volgens de teler rimpelig geworden en voldeden ze niet meer aan de kwaliteitseisen. En om ze niet met tonnen in de kliko te hoeven deponeren, besloot Greenco ze maar weg te geven.

Onvoorstelbaar. Je plant zaadjes, stopt ze in de aarde, snoeit en sproeit de plantjes, en dat in al die enorme kassen. Maanden werk, water en elektriciteit. En dan voldoen ze niet aan de norm.

Bier-en-broodtaart Foto Pay-Uun Hiu

Welke norm? Bij het Instock-restaurant in de Czaar Peterstraat in Amsterdam keken de toegestroomde tomatenredders verbaasd naar de kratten. Kilo’s prachtige, gladde, dieprode tomaatjes die nog heerlijk smaken ook. Worden we in de maling genomen? Zetten we onszelf voor gek? ‘Geniet ervan’, zei een restaurantmedewerker. ‘En zou je je recept onder #instockcooking willen delen?’

Kleine moeite. En aangezien er ook nog wat brood gered moet worden en ik trek heb in een biertje, wordt het bier-en-broodtaart met tomaten.

Maak de uien schoon, halveer en snijd in dunne schijfjes. Verwarm in een pan met dikke bodem de olie en bak daarin de uien op zacht/middelhoog vuur ca. 30 min. tot ze karamelliseren. Laat iets afkoelen. Vet een ovenschaal of taartvorm (24 cm) in of bekleed deze met bakpapier. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Pluk het brood in kleine stukjes uit elkaar en doe ze in een ruime kom. Voeg het bier met de eieren toe en vervolgens de andere ingrediënten. Kneed even luchtig door en doe alles in de vorm. Snijd de tomaatjes doormidden en bedek het broodmengsel ermee. Bak ca. 45 minuten in een voorverwarmde oven (170 graden).

Bier-en-broodtaart, 8-12 stukken

Bijgerecht, lunch, of snack bij de borrel

2 middelgrote (zoete) uien.

300 g oud bruin brood

300-350 ml donker bier

3 eieren

125 g oude kaas, geraspt

50 g pompoenpitten

20 g verse gemengde kruiden, fijngehakt (tijm, oregano, salie, rozemarijn)

1,5 eetl. mosterd

zout, peper

20-25 snacktomaten

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.