de volkskeuken Loethe Olthuis

De Volkskeuken: Beginnerspasta zonder kaas

Spaghetti met tomaat, basilicum en kruidige kikkererwten Beeld Loethe Olthuis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Spaghetti met tomaat, basilicum en kruidige kikkererwten, hoofdgerecht voor 2 personen.

Vroeger nam je gewoon kaas als je een keer geen vlees wilde eten, met als dieptepunt de ‘gebakken kaasplak’, die je de hele nacht uit je slaap hield. Nu we weten dat kaas zowat dezelfde klimaatbelasting heeft als vlees, wordt het toch lastiger. Niet zozeer voor veganisten, wel voor beestloze beginners met weinig tijd. Wat moeten zij? Probeer eens bonen in plaats van kaas of vlees(vervangers); keuze genoeg. 

Het helpt vooral als je weet wat een maaltijd nou echt lekker maakt. Sorry Voedingscentrum, dat is naast het ongrijpbare natuurlijke aroma umami’ toch vooral vet en zout. Allemaal ruim aanwezig in oude kaas. Maar umami zit ook in plantaardige producten als ui, knoflook en tomaat, zeker als je die eerst bakt. Tijm en verse basilicum maken deze simpele veganistische pasta af. En hoezo, veel olijfolie? Hoe vet denk je dat ‘gewone’ pasta met kaas eigenlijk is?

Ingrediënten

500 g rijpe romatomaten (pomodori)

2 eetl. neutrale olijfolie

130 g gare kikkererwten (blik of zelf gekookt)

½ eetl. mild (gerookt) paprikapoeder

1 kleine ui, fijngesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

2 volle theel. gedroogde tijm

1 eetl. balsamicoazijn

Flinke scheut frisse extra vierge olijfolie (zeg 7 eetl.)

200 g (volkoren)spaghetti

Blaadjes van ½ bosje basilicum

Halveer de tomaten in de lengte, snijd het harde groene ‘hartje’ (= steelaanzet) eruit en snijd de helften in kleine blokjes. Verhit 1 eetl. neutrale olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag, voeg de kikkererwten en een flinke snuf zout toe en roerbak ze 3 minuten op hoog vuur: ze kunnen gaan ‘poffen’. Doe het paprikapoeder erbij en roerbak de erwten nog eventjes tot ze rondom bekleed zijn met paprika. Schep ze op een bord.

Verhit 1 eetl. neutrale olijfolie in een braadpan en bak de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur. Voeg de tomaatblokjes, tijm, balsamico, een flinke snuf zout en de extra vierge olijfolie toe en stoof 30 min. met het deksel op de pan op heel laag vuur, tot de tomaatblokjes zacht zijn maar niet helemaal uit elkaar vallen. Schep halverwege om. Proef en maak pittig op smaak af met zout en versgemalen peper. 

Kook intussen de spaghetti beetgaar in ruim water met een snuf zout.

Giet de spaghetti goed af en meng er direct het tomatenmengsel door. Schep de kikkererwten erdoor en knip er op het laatste moment de basilicum over. Geef er komkommersalade bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden