Recept De Volskeuken

De Volkskeuken: antitrauma-aubergines voor veganistische pianosjouwers

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gemarineerde aubergines.

Beeld Sake Slootweg

Deze zomer kookte ik op een festival voor klassieke muziek, waar de technische staf volledig uit Duitse veganisten bestond. Blijkbaar hadden deze technici slechte ervaringen met hun dieet en festivalcatering, want ik had mijn keukenmachine nog niet uitgepakt of er stond er al één in mijn keuken om hun zaak te bepleiten. ‘We eten dan misschien wel veganistisch, maar we hebben toch zeker net als vegetariërs en carnivoren ook recht op lekker eten?’

Ik kon me dit trauma goed voorstellen. Na een dag lang concertvleugels slepen, kom je er bij het cateringbuffet achter dat er voor jou eigenlijk alleen bladsla is. Ik beloofde dat ze die week niets tekort zouden komen.

Nu heb ik als liefhebber van de Franse keuken de neiging om groente aan te kleden met alles wat een veganist niet mag: spinazie met room, worteltjes in boter en prei met ei. Met mijn bescheiden arsenaal aan veganistische succesnummers ging ik het einde van de week niet halen dus dook ik de boeken in. In het bekende Italiaanse kookboek De Zilveren Lepel, dat ik samen met de boeken van Elizabeth David in mijn koffer had gestopt, vond ik verscholen tussen ‘aubergines met mozzarella’ en ‘aubergines met ricotta’ het nogal anonieme ‘gemarineerde aubergines.’ De kappertjes, rode pepers en munt op de ingrediëntenlijst leken me heel aanlokkelijk en zuivel of vlees waren nergens te bekennen.

De volgende dag stond de technicus weer in m’n keuken. Wat nu weer, dacht ik. ‘Wat maak je vandaag voor ons?’ zei hij blij, ‘we hebben nu al trek.’

Bereiding

Hussel de aubergines met een eetlepel grof zeezout door elkaar en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet. Knijp de groenten voorzichtig uit en leg op keukenpapier. Wrijf de plakken aan beide kanten in met olijfolie en bak ze in porties in een koekenpan of grillplaat op hoog vuur goudgeel met enkele geblakerde stukjes. Meng rode peper, knoflook, kappertjes en munt door elkaar. Leg een laag aubergines in een diepe schaal, bestrooi met wat van het mengsel en besprenkel ruim met olijfolie. Leg er een nieuwe laag van aubergine, kruiden en olie bovenop en ga door tot aubergines en kruiden op zijn. Zet minstens 2 uur weg. Eet bijvoorbeeld met geroosterde aardappels. 

Gemarineerde aubergines

Bijgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

2 aubergines (ongeveer 600 gr), in ronde plakjes van ½ cm dik
100 ml olijfolie + extra
1 rode peper, pitjes verwijderd, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel (15 g) kappertjes, fijngehakt
15 blaadjes verse munt, fijngehakt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.