DE GIDSVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: Antistress-salade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Poké bowl met makreel, hoofdgerecht voor 4 personen.

Poké bowl met gerookte makreel. Beeld Loethe Olthuis

Gezond leven is toch lastig in coronatijd, bleek uit een onderzoek in de Volkskrant. Zo’n 38 procent van de geïnterviewde Nederlanders beweegt minder en bijna driekwart is niet gezonder gaan eten. Ruim eenderde tot 40 procent ervaart meer stress: altijd een fijne aanleiding om meer te gaan eten en snoepen. Meer kennis over voeding blijkt ook belangrijk, logisch, want als je niet weet wat gezond eten is, kun je je voedingspatroon lastig aanpassen.

Toch mis ik iets in dit artikel. Want ik kan me zomaar voorstellen dat je na een dag thuiswerken aan de keukentafel, vergezeld door een eveneens thuiswerkende, mogelijk knorrige partner en een stel zich doodvervelende kinderen of pubers, niet denkt ‘kom, laat ik eens lekker een verantwoorde maaltijd gaan koken’. Dan is een diepvriespizza of in het beste geval een soeppakket van de supermarkt echt gemakkelijker.

Ideaal bij tijdgebrek, stress of algehele lusteloosheid: maaltijdsalades. Meestal zijn ze gezond en prima voor te bereiden, er is geen warmhoudstress, bijna iedereen lust ze en duur hoeven ze ook niet te zijn. Zoals deze trendy poké bowl’, gewoon een salade in een kommetje.

Ingrediënten:

100 g volkoren mie

200 g taugé

6 eetl. zonnebloemolie

200 g verse spinazie, gewassen, gedroogd

2 eetl. (kant en klaar) geroosterd sesamzaad

4 eetl. sesamolie

20 g geschilde gemberwortel, geraspt

4 eetl. rijstazijn (+ extra)

250 g kant-en-klare zeewiersalade

2 rode puntpaprika’s, schoongemaakt, in heel dunne reepjes

1 blikje edamame-boontjes (of andere boontjes, netto 160 g), afgespoeld, uitgelekt

400 g gerookte makreelfilet, in stukjes

4 flinke radijsjes, in dunne plakjes

Extra: 4 flinke, lage kommen

Kook de mie in ruim water net gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Doe de taugé in een vergiet of zeef en giet de mie af boven de taugé. Laat mie en taugé apart afkoelen. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok en roerbak de spinazie met een snuf zout tot hij wat is geslonken. Laat afkoelen. Klop een dressing van 4 eetlepels zonnebloemolie, sesamolie, geraspte gember, rijstazijn en zout naar smaak.

Meng 4 eetlepels dressing door de gare mie. Verdeel eerst de spinazie over de kommen en daarna de mie. Rangschik er vervolgens de zeewiersalade, paprikareepjes, taugé en boontjes over en leg ten slotte de makreelstukjes in het midden van elke kom. Sprenkel tot slot de rest van de dressing over de taugé, boontjes, paprika en makreel. Garneer met de radijsplakjes en bestrooi met sesamzaad. Besprenkel de salades naar smaak eventueel met nog wat rijstazijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden