Receptde Volkskeuken

De Volkskeuken: aardappelgratin geïnspireerd op de sprookjes van de gebroeders Grimm

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Kasselse aardappelgratin met appel en spek 

AardappelgratinBeeld Marie Louise Schipper

In de sprookjes van Grimm zijn de tafels altijd prachtig gedekt en liggen de spijzen voor het grijpen. Appeltjes spelen een belangrijke rol: die zijn soms van goud, dan weer felrood en giftig, maar staan altijd model voor verleiding, hebzucht en – uiteindelijk – tevredenheid. 

Jacob Grimm verzamelde met zijn broer Wilhelm volksverhalen. Dat die er nog altijd in gaan als koek, is best bijzonder, want Jacob blies al een tijd geleden zijn laatste adem uit: op 20 september 1863, precies 155 jaar geleden.

Die teksten schreven ze niet zelf. Welgestelde dames, groupies in feite, stuurden ze op. Het duo maakte een selectie en deed de eindredactie. Daar konden ze natuurlijk niet van leven: Jacob woonde een tijdje met zijn moeder en broer in Kassel. Om in hun onderhoud te voorzien, werkten ze als hoogleraar in de Duitse taal en als bibliothecaris.

Ik eer de doden graag en hou ook van eerherstel. Dus kam ik mijn ebbenhouten haar en tuit ik mijn bloedrode lippen. Ik omarm de Sneeuwwitje in mijzelf. En Jacob? Die zet ik op een voetstuk.

Een goudbruine gratin uit Kassel is voor vanavond wel een passend gerecht. Neem een zuur appeltje met een rood schilletje (dat contrasteert zo mooi). Snijd de aardappelen, uien en appels in plakjes of blokjes. Ik koos voor plakjes. Het mooist is als deze ingrediënten dezelfde doorsnede hebben en niet dikker zijn dan een halve centimeter. Schik ze dakpansgewijs in de ovenschaal.

Was de aardappelen, snijd ze doormidden en kook ze gedurende 10 minuten in gezouten water. Laat afkoelen en snijd daarna in plakken. Snijd in de tussentijd ook de uien in plakken en besprenkel met olijfolie. 

Pak een bakplaat, leg de plakjes erop en rooster gedurende 5 minuten in de oven (op 190 graden). Was de appels en snijd ze in plakken. Leg dan de aardappel, spek, ui en appel in een beboterde ovenschaal, om en om. Het spek kunt u ook draperen, ik vouwde het ertussen.

Pak een kom, klop de eieren los, voeg salie, slagroom en peper en zout toe. Giet over het aardappelmengsel. Bak in de oven gedurende 40 minuten op 180 graden. Serveer er een groene salade bij. 

En de dwergen, om bij Sneeuwwitje te blijven? Die laat u de vaat doen.

Ingrediënten (bijgerecht voor vier personen)

3 flinke aardappelen (iets kruimig, ongeschild)
2 flinke uien, in flinke ringen
olijfolie
2 kleine appels (elstar), ongeschild, van klokhuis ontdaan met appelboor
100 g ontbijtspek in plakjes, doormidden gesneden (ik nam pancetta)
klont boter
3 eieren
6 blaadjes salie, fijngehakt
scheut slagroom
peper en zout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden