recept de volkskeuken

De Volkskeuken: Aardappelfeest

De suggestie voor de dagelijks dis van uw Volkskok: gratin dauphinois, bij- of voorgerecht voor 3-4 personen.

Gratin Dauphinois Beeld Sake Slootweg

In Amsterdam woon ik vierhoog in een nauwe straat en als ik naar buiten kijk zie ik alleen maar overburen. Op zoek naar een weidsere blik, toog ik afgelopen weekend naar Noord-Groningen. Ik klom op de metershoge Waddendijk en zag de zee en weilanden zover je maar kijken kon. Missie geslaagd.

Fietsen naar de supermarkt twee dorpen verder ging strak tegen de wind in. Dat dan weer wel. Toch was dat geen straf. Langs de kant van de weg kon je van alles kopen: groenten, gladiolen en heel veel aardappelen. 

Daardoor herinnerde ik me iets dat ik thuis in supermarkt, wanneer ik moet kiezen tussen ‘iets kruimig’ of ‘vastkokend’, altijd vergeet: in de vroege zomer wordt de komst van ‘nieuwe’ aardappeltjes weliswaar groots gevierd, maar het aardappelseizoen is eigenlijk veel spannender. Frieslanders, Bildtstars, Eigenheimers;  allemaal hebben ze hun eigen feestelijke oogstmoment.

Weer terug op het erf waar ik mijn huisje huur vertelt de boerin dat de meeste boeren in de streek vooral pootaardappelen hebben. Dat zijn speciale aardappelen waarmee nieuwe gekweekt worden. Voor feestvierders is dat ook goed nieuws. Want dit pootgoed is nu zo ongeveer geoogst en dat wordt deze zaterdag gevierd in het Groningse Hornhuizen met een aardappelfeest. Inclusief aardappelmenu. U kunt vanavond ook uw eigen aardappelfeest vieren en gratin dauphinois maken. Er zijn vele versies. Dwars tegen alle tradities in doe ik er ansjovis door. Extra lekker. Gelukkig aardappelfeest allemaal!

Ingrediënten
ovenschaaltje, ongeveer 16 x 20 cm

25 g boter

1/2 teentje knoflook, fijngehakt

700 g stevige aardappels (bildtstars bijvoorbeeld), geschild

8 ansjovisfilets uit blik, fijngehakt

350 tot 400 ml slagroom

Verwarm de oven op 170 graden (boven- en onderwarmte). Smeer een ovenschaaltje in met wat boter en verdeel de knoflook over de bodem. Snijd de aardappels in dunne plakjes (3-4 millimeter). Spoel ze af met water en droog met een schone theedoek. Leg een laagje aardappels in de schaal, verdeel er wat ansjovis over, bestrooi met peper en giet er wat room overheen (vervang eventueel 1/4e deel room door melk). Bouw laagjes tot de schaal ¾ vol zit. Giet er room bij zodat de aardappelen tot ongeveer de helft onderstaan. Strooi de overgebleven boter er in blokjes overheen. Gaar 75 tot 90 minuten in de oven tot de aardappels boterzacht zijn, de room wat ingedikt en de bovenkant goudbruin. Gaat het te hard? Dek af met aluminiumfolie. Eet bijvoorbeeld in kleine porties als warm voorgerecht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden