recept de volkskeuken

De Volkskeuken: aardappel-preisoep, de Franse klassieker

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: aardappel-preisoep.

Aardappelpreisoep. Beeld Sake Slootweg

Als u niet van Franse klassiekers houdt, van roomboter gruwelt en niks hebt met sjalotten, dan ga ik u de komende weken teleurstellen.

Na jaren van allenige kookboekenstudie, eeuwige twijfel of ik m’n messen wel goed sleep en gevloek als het uitbenen van een kip niet lukte, had ik er laatst genoeg van. ‘Nu wil ik weten hoe dit officieel allemaal moet!’ riep ik. 

Er zat dus maar één ding op; weer beginnen bij het begin. Daarom ga ik deze zomer een basiskoksopleiding doen aan de Londense vestiging van de Franse kookschool Cordon Bleu. Zeven weken lang, zes uur per dag; snijden, roosteren en fileren. Waarom nou precies daar? Dat vertel ik u een volgende keer.

Alsof de middelbare school weer begon, zo stond ik vorige week in de winkel. Nu niet voor een grafische rekenmachine maar voor degelijke keukenklompen.

Wat voor vakken ik krijg, weet ik nog niet. Ik weet alleen het tijdstip waarop ik mijn rooster moet ophalen. Dat is het. Nou ja, bij mijn inschrijving heb ik plechtig moeten beloven dat ik niet protesteer als een kreeft in de les het leven laat.

In de tussentijd eet ik mijn voorraadkast leeg. Want nu het royale lesgeld is betaald ben ik ook vorstelijk blut. Gelukkig kost de eerste Franse klassieker die ik ooit, jaren geleden probeerde te maken bijna niks; aardappel-preisoep. Deze simpele soep blijft een van mijn lievelingen. Koud gegeten en met kippenbouillon wordt het de welbekende vichyssoise. Vandaag eet ik ’m warm, met een extra hand spinazie.

Ingrediënten

voorgerecht voor 4 tot 6 personen

3-4 preien (450 g na ’t schoonmaken), ondereindes verwijderd
400 g kruimige aardappelen, geschild, in blokjes
40 g roomboter
100 g gewassen bladspinazie
150 ml slagroom, op kamertemperatuur
25 g bieslook, fijngehakt

Bereiding

Snijd de prei inclusief het lichte groen in de lengte doormidden en dan in halve ringen. Was zorgvuldig. Fruit de prei en de aardappelen enkele minuten in de boter. Voeg 1,25 liter water, een flinke theelepel zout en wat peper toe. Kook in 15-20 minuten zachtjes gaar met de deksel half op de pan. Voeg de spinazie de laatste 5 minuten toe. Controleer of de groenten zacht zijn. Pureer met de staafmixer, voeg de room toe en pureer opnieuw. Proef op zout. Schep in soepborden en garneer met bieslook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden