De gids Het nieuwe eten

De stroopwafel als gastvrouw van andere smaken? Een smakeloze bende

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

Lavendel-zwarte peperstroopwafels Beeld Albert Heijn

Dat de verkaramelzeezoutisering van de voedselindustrie aan de haal zou gaan met de stroopwafel, zag zelfs Het Nieuwe Eten niet aankomen. 

Het recent met smaken als karamel-zeezout, banaan-karamel, rozemarijn-zeezout, aardbei, dark roast, speculaas en mango-chili opgeblazen stroopwafel- en stroopkoekschap van Albert Heijn werd groot nieuws. Als in: berichten op nieuwssites naar aanleiding van uitgekauwde oprispingen op Twitter zoals ‘Dit land gaat kapot en dit is waarom’. 

Radiozender 3FM besloot een zogenoemde ‘Karamel-Zeezout Award’ in het leven te roepen, voor het product met de zotste smaakbotsing. Maandag won de stroopwafel met lavendel-zwartepepersmaak.

Stroopwafel als smaakschenker aan vla, ijs en cake, alla, maar als gastvrouw van andere smaken? Een smakeloze bende. ‘Dit was nergens voor nodig geweest’, is het unanieme oordeel van de proevers. Sinaasappel is volgens sommigen te doen, rozemarijn-zeezout na de eerste schok ook nog. De dark roast-stroopkoek maakt een vriend en veel vijanden.

Maar over de lokspijs lavendel-zwarte peper heeft niemand een goed woord over: toiletverfrisser in de variant Supersweet Stroopwafel. Graag gedaan, innovatieteam van Albert Heijn. Cijfer: 3

De chocolonisering van de supermarkt

Melkchocolade met rode curry-kokossmaak, hagelslag met appel-kaneelsmaak en honing-chilipindakaas; waar komt die aanhoudende gekke smakentoevoer in de supermarkt vandaanEen antwoord aan de hand van het uitdijende pindakaasschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden