Satire De Speld

De Speld: Volendam krijgt kutmuziekwijk

Geweldig nieuws voor inwoners van Volendam: het dorp krijgt eindelijk zijn eigen kutmuziekwijk. Alle Volendamse kutmuziek is vertegenwoordigd, dus het kan zomaar zijn dat jij straks over de Nick en Simonsingel, de Jan Dullesdreef, of op het Palingsoundhof loopt.

Stukje Volendams erfgoed vertegenwoordigd in straatnamen.

De nieuwe wijk dankt zijn straatnamen aan een burgerinitiatief opgezet door Volendammer Kees Schilder van de Vereniging voor Kutmuziek in Volendam (VVKV): ‘We staan nationaal en internationaal bekend om onze kutmuziek. Dat stukje Volendamse erfgoed is straks ook vertegenwoordigd in de straatnamen hier.’ Schilder kijkt uit naar de opening: ‘Er komt een muzikant om de wijk te openen. Ik kan niet zeggen wie, maar ik zal een tipje van de sluier oplichten: hij speelt bagger en hij is familie van het hele dorp.’

Ieder zichzelf ten onrechte respecterende Volendamse kutmuzikant zal zichzelf straks terugzien op een straatnaambordje: je hebt de Anny Schilderdijk, de Nieuwe Jan Smitweg, de Oude Jantje Smitweg, de Zus van Jan Smitweg, de Simon Keizersgracht, de Derde van de 3 J’sdwarsstraat en de Nick en Simon The American Dreamboulevard.

De wijk vormt een relatief langgestrekt gebied dat ongeveer eenzesde deel van Volendam bestrijkt. De noord- en zuidzijde van het gebied zijn van elkaar gescheiden door het Jaap Kwakmankanaal, maar die is eenvoudig over te steken met de Piet Veermanpont. Of je loopt lekker langs het water over de Boulevard Zonder Naam, tot je bij de Zangertjes van Volendamdam komt, daar is de wijk afgelopen. Tenzij je ’m eindeloos op repeat zet natuurlijk.

Er is wel één klein nadeel aan het initiatief: de wijk zal alleen bereikbaar zijn via Kees Tolpoortjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.