De gids Het nieuwe eten

De smaak van hun rendangkroket had Mora beter kunnen omschrijven als ‘vermoeden van rendang’

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie! Deze week: Mora Rijkgevulde Rendang Kroketten.

Het Nieuwe Eten gokt dat, na de chocola en de pindakaas, de eerstvolgende kandidaat voor de smaakdiversificatietrend het krokettenschap is. Helemaal geen wilde gok dit – er bestaat namelijk al jaren een leefstijlsegment dat zich niet zonder vertedering ‘haute frituur’ noemt: geinige fastfoodtentjes met stoerdoenerige foodtruckesthetiek, waarin de uitbaters driftig experimenteren met het gietijzeren assortiment uit de Klassieke Hollandse Snackbar Sinds 1960. Kroketten gevuld met zeewiersalade, met chicken tikka, met co­quil­les Saint-Jacques, met chocola – de combinatie experimenteel + beetje kinderachtig + quasiculinair + guilty pleasure lijkt nu eenmaal altijd aan te slaan.

Snackgigant Van Geloven, eigenaar van onder meer Mora, Van Dobben, Kwekkeboom en Kroketterij De Bourgondiër, begint nu ook voorzichtig te diversifiëren, met, niet in de laatste plaats, Mora Rijkgevulde Rendang Kroketten. 

Rendang! Minangkabaus runderstoofpotje, onder de radar opgeklommen tot de status van dé Indonesische klassieker onder de klassiekers. In de hoofdstad zat een pop-upstreetfoodbar die een patatje rendang verkocht, en dat werd het hardste cultsucces sinds Rapper Donnie. Of was het andersom. Rake keus dus, rendang.

De smaak blijkt eerder ‘vermoeden van rendang’, of, zoals Spa zijn citroenen benoemt, ‘touch of’. Al neemt bij lagere temperaturen, van lauwwarm tot lauw, de rendangintensiteit in het mondgevoel iets toe. Ook blijft klokke 4 minuut 43 seconden de persistente grondtoon van sambal oelek hangen, in de variant van die bremzoute zakjes afbijtmiddel die je in bedrijfsrestaurants gratis bij de loempia krijgt. 

Verder mag niet onvermeld blijven dat ook hier weer geheel onverklaarbaar dat piepkleine blokje gekookte wortel opduikt, de Forrest Gump van het panklare eten.

Of, nog veel korter samengevat: Mora’s rendangkroketten smaken naar bamischijf.

Cijfer: 5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden