De Gids Het nieuwe eten

De smaak is prima, maar ‘witte kool en paarse peen als alternatief voor wilde rijst’ heeft weinig met rijst te maken

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

Witte kool en paarse peen, het alternatief voor wilde rijst.

In een even druk als saai dertigersleven moet de rock-’n-roll soms uit onverwachte hoek komen. Uit een boodschappenbriefje bijvoorbeeld. Als daarop de woorden ‘wilde rijst’ prijken, dan voelt het toch alsof je zo meteen het festival Wildeburg onder de koolhydraten in je boodschappenwagentje gaat leggen. De agendahedonist in ruste kiest doordeweeks voor basmati, maar laat in het weekend de teugels vieren met een dampende bak paars-witte korrels. 

Wilde rijst is al een tijdje onder ons, toch is het goed nog eens op te merken dat deze wild noch rijst is. Het betreft een grassoort die wordt geteeld in ondiep water. Om het helemaal verwarrend te maken, komt Albert Heijn nu met ‘Witte kool en paarse peen als alternatief voor wilde rijst’ - wilde rijst die dus niet eens gras is, maar groente. Het product ligt in het versschap naast andere groenten-vermomd-als-koolhydraten, zoals ‘Courgette als alternatief voor spaghetti’ en ‘Bloemkool als alternatief voor rijst’. Dit zijn geweldige uitvindingen voor mensen die ’s avonds de nieuwste aflevering van Game of Thrones verkiezen boven een hardlooprondje. 

De ‘wilde rijst’ dient oosters te worden gewokt, volgens de verpakking. De smaak is prima, maar ‘met rijst heeft dit weinig te maken’, oordeelt het proefpanel. Een nuchtere constatering. 

Cijfer: 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.