Proeverij Pinot Noir

De pinot noir is een klasse apart

Alle wijnen van de pinot noir zouden een eigen categorie verdienen, oordeelt Onno Kleyn.

Vavasour Pinot-Noir Beeld Eva Roefs

Wat is het toch een schitterende druif, de pinot noir. Er gaan stemmen op om de wijn van deze druif tot een aparte categorie te bestempelen, zodat we uitkomen op wit, rosé, rood en pinot noir; ik ben ervoor. Hij is nooit log of zwaar, geen doordouwerige grommer of beuker, maar steevast sappig, soms zelfs uitgesproken fris, met een knapperige kersentoon die bij de chiquere wijnen in de loop van de jaren verglijdt naar een elegant bouquet.

Thuisbasis van de pinot noir is de Bourgogne. De hertogen uit de 15de eeuw waren al dol op de druif. Maar Duitsland maakt er als spätburgunder ook verrukkelijke wijn van en in overzeese dreven als de VS en Chili doet men mirakels mooie dingen.

Vandaag staat hier Nieuw-Zeeland in het zonnetje, het enige wijnland op het zuidelijk halfrond met een gematigd klimaat. Daar maakt men handig gebruik van door vooral de cool-climate-druif sauvignon blanc te telen, maar ook de pinot is gebaat bij koelte. Wij proefden een trits wijnen van wijnhandels en -ketens (de supermarkten laten de prijzige wijnen vooralsnog links liggen) en waren blij: pinots noirs uit Nieuw-Zeeland waren niet goedkoop, maar stuk voor stuk heerlijk. We kozen die met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit uit.

Specerijen en kersen

Net als elders in Marlborough heeft de Awatere Valley grote verschillen tussen de warmte van de dag en de kou in de nacht: heel goed voor pinot noir. Dat blijkt. Uitstekende wijn, indringend, geurt naar kersen en specerijen als kaneel, heeft kracht en een bittertje.

Vavasour 2016, Awatere Valley, Marlborough

Henri Bloem, € 12,95

Vuursteen en fruit

Misty Cove Beeld Eva Roefs

Van Misty Cove proeven we ook de Organic 2017 die bij Marqt verkocht wordt voor € 13,99. Die komt erg Frans over doordat hij niet ‘op het fruit’ gemaakt lijkt, iets streng maar wel goed. De Signature heeft onze voorkeur maar is een stuk duurder. Zwoel, vuursteen, zoetrokerig, stal, en lekker zuur fruit, inpakkend aangenaam, noteren we.

Misty Cove Signature 2017, Marlborough

Wijnspeciaalzaken ± € 20,95

Vanille en veel kleur

Clos Henri Beeld Eva Roefs

De familie Bourgeois maakt al sinds de jaren 50 (en nog steeds) Sancerre in Frankrijk, maar zocht in 2000 nieuwe wegen en kwam in Nieuw-Zeeland uit, waar ze op voor wijn maagdelijke grond biologische wijngaarden aanlegden. De Petit Clos 2017 is nog jong, heeft flink vanille door houtrijping en smaakt fris. Maar de kanjer is de Clos Henri 2015. Voor het eerst in de serie proeven we bij een groot potentieel voor langdurige rijping. Hij heeft veel kleur en een enorme concentratie, is iets drogend. Zeer beloftevol maar ook nu al fantastisch.

Petit Clos Henri 2017, Famille Bourgeois, Marlborough

Wijnspeciaalzaken € ±17,25

Clos Henri 2015, Wairau Valley, Marlborough

Wijnspeciaalzaken € ± 35,25

Aardbei en viooltjes

The Crossings Beeld Eva Roefs

Vijf jaar oud alweer (men oogst op het Zuidelijk Halfrond in februari-maart) en daardoor al aangenaam gerijpt, vlezig en kruidig, met aroma’s van aardbei op sap, viooltjes, bramen en een beetje stal, smaakt levendig en goed.

The Crossings 2014, Marlborough

Wijnspeciaalzaken ± € 17,95

Vanille en specerijen

Nautilus Beeld Eva Roefs

Ook deze wijn is door het gebruik van gebrande eikenhouten vaten bij de rijping voorzien van een bijna rokerig aromarandje, erg chic, zonder grof te worden. Integendeel, hij komt Bourgogneachtig over, fluistert van specerijen en vanille, is fris in balans. Staat als een huis.

Nautilus 2014, Southern Valley, Marlborough

Wijnkring.nl € 24,95

Met assistentie van Thomas Oak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden