De perfecte Sprinkhanensalade

De perfecte sprinkhanensalade

Entomoloog Marcel Dicke weet welke insecten het lekkerst smaken.

Marcel Dicke. Beeld Frank Ruiter

‘Mierenpoppen vind ik lekker. En libellelarven. En sprinkhanen. Mieren smaken fris-zuur. Je hebt tussen insecten duidelijke smaakverschillen, zoals kip en varken ook verschillend smaken. In China heb ik libellelarven gegeten: on-ge-loof-lijk lekker! Gefrituurd in olie en geserveerd met gefrituurd pepermuntblad. Daar hoeven verder geen kruiden bij, die libellen nemen de smaak van de pepermunt op. Rijst erbij, biertje erbij: echt fantastisch.

‘Een goede sprinkhanensalade is helemaal niet ingewikkeld. Daarvoor bestrooi je 12 sprinkhanen zonder vleugels en pootjes en 25 gram meelwormen met peper en zout. Je bakt ze twee minuten in olie en laat ze afkoelen. Je maakt een salade van allerlei soorten sla en eetbare bloemen zoals viooltjes, Oost-Indische kers en komkommerkruid. Daar gaat een dressing doorheen van olijfolie, notenolie, rode wijnazijn, Dijonmosterd en honing. Over die salade strooi je de gebakken insecten. Erg lekker!

‘Gefrituurde sprinkhanen maken is heel makkelijk. Je maakt van tempurabloem, ijskoud water, peper en zout een beslagje. Van de sprinkhanen haal je de poten en vleugels af. Leg ze op een vork en haal ze een voor een door het beslag. Dan bak je ze in hete olie tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken en eet ze met chilisaus, of met chocoladesaus en poedersuiker.

‘Ik ben begonnen met insecten eten toen mijn collega Arnold van Huis er in 1997 een lezing over gaf. Ik proefde toen voor het eerst termieten. En sprinkhanen. Aan sprinkhanen heb je echt een goeie bite. Die zijn zó groot, formaat garnaal. Dat geldt ook voor libellelarven.

‘Het is noodzakelijk dat we omzien naar andere soorten voeding. In 2050 moeten we tien miljard mensen voeden. En we gebruiken nu al 70 procent van het landbouwareaal om vlees te produceren. Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te snappen dat we niet kunnen zeggen: we voeren die productie wel even op. Daarom moeten er alternatieven komen. Het kweken van insecten is tien keer zo efficiënt als dat van koeien: voer ten opzichte van geproduceerd vlees. Insecten stoten honderd keer minder broeikasgassen uit dan koeien per kilo geproduceerd vlees.

Beeld Frank Ruiter

‘Mensen zijn insecten gaan eten omdat ze lekker zijn. In Nederland worden nu vijf soorten gekweekt: buffalowormen, meelwormen, wasmotten, krekels en sprinkhanen. Je hebt grofweg twee types insecteneters: mensen die zeggen, als ik dan een nieuwe cuisine ga ontdekken, wil ik zíén wat ik op mijn bord heb. En mensen die insecten eten oké vinden, maar ze niet willen herkennen. Er zijn burgers en schijven en ballen in de handel. Er is bolognese-saus met meelwormen erin, en pasta met krekelmeel. Dat is typisch iets voor mensen die niet per se hoeven te zien wat ze eten.

‘Ik breek een lans voor insecten eten, maar ik ga niemand dwingen. Mensen vragen aan mij: als dit nodig is, dan kan ik toch beter vegetariër worden?! Ik zou zeggen: doen! Hartstikke goed! Van mij hoef je geen insecten te eten.

‘Insecten eten is een mindset. Mensen moeten zich over die eerste drempel heen zetten. Belangrijk is dat kinderen ze gaan eten: als zij het normaal gaan vinden, is er een grote stap gezet. Zij hebben de toekomst.’

Beeld Frank Ruiter

Marcel Dicke

Marcel Dicke (1957) is ecoloog en entomoloog aan de Wageningen Universiteit. Hij geeft lezingen over het eten van insecten. Met tropisch entomoloog Arnold van Huis en kok Henk van Gurp schreef hij Het insectenkookboek, met recepten voor onder andere risotto met sprinkhanen en sprinkhanen in een jasje van chocolade. 

Beeld Frank Ruiter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.