ColumnOnno Kleyn

De Mas Coustan: bloedlink zwartebessend en bramend spul

Onno Kleyn proeft een lekker krachtige, maar niet stroeve rode wijn van de Hema.

Saint-Christol in het departement Hérault is een typisch Languedocdorp: vergeven van de verkeersdrempels van en naar het oude kerntje, een gulle rand van betonnen villa’s en een nieuwbouwwijk als bijdrage om het explosief groeiend aantal bewoners van de booming regio rond Montpellier te huisvesten. Ondanks het economische succes van het gebied is wijnbouw er nog altijd belangrijk; de heuvels rond het dorp zijn een groene schuimende zee van wijngaarden. ’s Zomers dan. Saint-Christol zelf is een saai plaatsje; ik kan het weten, want ik kom er regelmatig doorheen omdat er vrienden vlakbij wonen. De wijnen van de broers Guinand zijn dat echter niet. In 1993 maakten ze zich los uit de plaatselijke wijncoöperatie om op kwaliteitsavontuur te gaan. Speciaal voor Hema produceren zij de Mas Coustan, een rijk deinende rode van carignan, syrah, grenache en mourvèdre, fraai in balans ondanks een indrukwekkende 14,5 procent alcohol. Bloedlink zwartebessend en bramend spul, een ritseltje van kruiden erachter, krachtig maar niet stroef. Hier proef je de opwarming van de aarde, maar tot nader order – dit is de 2018 – is alles nog onder controle. Steun biedend lekker en ongecompliceerd.

Mas Coustan, Saint-Christol 2018

Hema € 7,-

Prijs/kwaliteit: 9

Mas Coustan, Hema
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden