PodcastrecensieEcht Gebeurd

De makers van Echt Gebeurd hebben een uitstekend neusje voor een goed verhaal (vier sterren)

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Echt Gebeurd, een podcast waarin het goede verhaal centraal staat. 

Beeld Echt Gebeurd

Natuurlijk ligt er een sterk verhaal aan de basis van goedeverhalenpodcast Echt Gebeurd. Zo’n tien jaar geleden kwamen cabaretiers Micha Wertheim en Paulien Cornelisse elkaar tegen bij het stoplicht. Bleken ze op dat moment allebei naar The Moth te luisteren. In deze Amerikaanse podcast beklimmen ‘gewone’ mensen het podium om een bijzonder en echt gebeurd verhaal te vertellen. Beide cabaretiers bleken met het idee rond te lopen om ook in Nederland aan de slag te gaan met dit format. Echt Gebeurd was geboren.

Elke aflevering van Echt Gebeurd bestaat uit één verhaal dat wordt verteld door degene die het zelf heeft meegemaakt. Spiekbriefjes zijn uit den boze op het podium van de intieme Amsterdamse comedyclub Toomler waar de verhalenmiddagen georganiseerd worden. De (vaak zenuwachtige) vertellers hebben dus niks om zich achter te verschuilen, wat de verhalen alleen maar sterker maakt.

Echt Gebeurd (****)

Storytelling

Gemaakt door Micha Wertheim, Paulien Cornelisse, Rosa van Toledo en Maarten Westerveen

De volgende verhalenmiddag is zondag 16 september. Het thema is Duitsland.

Wel worden de sprekers door de redactie begeleid bij het vertellen van hun verhaal. Dit is een gouden greep. Kroeganekdotes worden op deze manier Echt Gebeurd-verhalen met een kop en een staart en doorspekt met sappige details. Een verhaal over een mislukte date die eindigt in een auto-ongeluk kun je in twee minuten vertellen. Maar door in te gaan op het protserige karakter van de auto, de kleur van de hotelkamer (‘champagne’) en een problematische liefdesgeschiedenis komt het verhaal tot leven. Niet iedere verteller doet dit vanzelf.

De Echt Gebeurd-programmering is soms te veel op de lach gericht, niet gek in een comedyclub en met makers met een netwerk vol cabaretiers. Maar de verhalen die het meest bijblijven zijn de serieuze verhalen. Zoals de meldkamermedewerker die vertelt over de impact van een belletje naar 112 of een militair die de luisteraar meeneemt naar het strijdtoneel in Afghanistan.

Zo particulier als de vertelde verhalen zijn, zo universeel is de andere poot van Echt Gebeurd: voorgelezen puberdagboeken. Ook dit idee is ontleend aan een Amerikaans programma (The Mortified Podcast), en is zo sterk omdat het lijkt alsof je uit je eigen puberdagboek wordt voorgelezen. Het gaat over populariteit (‘Waarom heeft niemand door dat ik hip ben?’), kleren (‘Hij heeft hele neppe Timberlands’), kalverliefde (‘Lief dagboek, vandaag ben ik op Erik’) en bovenal over onzekerheid (‘Dat klinkt wel emotioneel, maar dat is het ook’).

Echt Gebeurd raakt aan de kern van het medium podcasts, en in zekere zin aan communicatie in het algemeen. Het is gewoon heel fijn om naar iemand met een goed verhaal te luisteren. En laat het maar aan de makers van Echt Gebeurd over om dat goede verhaal te spotten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden