De gids Weekendrecept

De lente schreeuwt geitenkaas

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: geitenkaas. 

Beeld Yvette van Boven

Het is lente, het ­ultieme seizoen voor de állerlekkerste geitenkaas. In de winter geven geiten immers weinig melk, in elk geval geiten die ­biologisch worden gehouden. En voordat ze gaan lammeren, geven geiten ook nog eens een paar weken helemaal geen melk. Dat heeft de natuur nu eenmaal zo bedacht: de moedergeit kan dan al haar energie in haar ongeboren lammetjes steken.

Zodra het lente is en de lammetjes dus geboren zijn, geven de moedergeiten de beste melk die ze hebben, de beste melk van het jaar dus. Dat proeft u in die geitenkaas terug.

Er is in de lente dus ook een zogenaamde ‘melkpiek’ en dus geitenkaas in overvloed. Een goed idee om daar deze week maar eens ­gebruik van te maken.

Als u aan veel kaas kunt komen is het een idee om ’m in te maken. Het ligt voor de hand om geitenkaasjes in verse tuinkruiden te rollen, maar wilt u ze langer bewaren, kies dan voor gedroogde kruiden. Die bevatten geen vocht en zo zijn de kaasjes ondergedompeld in olie weken houdbaar. Stoppen we al die verse tuinkruiden wel in een ­salade, want die bolletjes ingemaakte geitenkaas moeten ooit ook weer opgemaakt, natuurlijk.

Gekruide geitenkaasballetjes

Voor bij de borrel of op een salade

* 400 gram verse geitenkaas

* zeezout en versgemalen zwarte peper

* ½ liter olijfolie (of wat nodig blijkt)

* een paar laurierblaadjes

* 4-5 eetl. za’atar of andere gedroogde kruiden naar uw eigen smaak

Doe de helft van de olijfolie en de laurierblaadjes in een mooie hoge glazen bak, weckpot of brandschone vaas.

Giet de za’atar op een schotel. Maak van de geitenkaas met schone handen balletjes ter grootte van een kleine walnoot en rol ze voorzichtig door de kruiden. Laat ze dan een voor een in de olie glijden en vul de pot verder met de olijfolie zodat de balletjes kaas goed onderstaan. Dek de pot af met een deksel of plasticfolie.

Laat de balletjes zeker 24 uur marineren, in de koelkast bewaard blijven ze zeker 3 weken goed.

De olijfolie kan in de koelkast wat opstijven, maar eenmaal op kamertemperatuur gebracht wordt ­hij vanzelf weer vloeibaar. Lekker bij de borrel, of op de volgende salade. 

Lentesalade met gekruide geitenkaas en citroen-tahindressing

lunch- of bijgerecht voor 4

Beeld Yvette van Boven

* 1 bos groene asperges, schuin in drieën gesneden

* 200 gram doperwten

* 1 eetl. olijfolie

* 50 gram ongezouten amandelen

* zeezout en versgemalen zwarte peper

* 100 gram babyspinazie

* het blad van een bosje munt

* het blad van een bosje bladpeterselie

* 2 eetl. grof gehakte bieslook

* 1 bos radijs, schoon en dungesneden op een schaaf

* ca. 150 gram geitenkaasbolletjes, gehalveerd

* 1 eetl. (zwarte) sesam- of nigellazaadjes

dressing

* de fijne rasp en het sap van ­1 citroen

* 3 eetl. tahin

* 1 theel. honing

* 1 theel. fijngehakte verse munt

* ca. 2-4 eetl. water

Breng een pan goed gezouten water aan de kook. Zet een wijde kom koud water met ijsblokjes klaar. Blancheer de asperges en de doperwten 3 minuten, schep ze uit het kokende water en laat ze direct in het ijswater schrikken. 

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de amandelen goudbruin en krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze met zout en peper. 

Verdeel de spinazieblaadjes en de tuinkruiden over 4 borden, verdeel de asperges, doperwten en geschaafde radijs erover en leg de gehalveerde geitenkaasballetjes erop. 

Klop een dressing van de ingrediënten ervoor, verdun met zoveel water dat de dikte naar uw smaak goed is. Spat ’m over de salades en bestrooi ze met wat extra sesam- of nigellazaadjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden