De Gids volkskeuken

De lekkerste recepten voor de paasbrunch (plus toetjes)

Speciaal voor het feest van de wederopstanding verzamelden wij de lekkerste ei-recepten voor de paasbrunch uit het archief van de Volkskeuken. Plus vier heerlijke paastoetjes, want zo’n copieuze brunch is natuurlijk niet compleet zonder nagerecht.

Beeld Colourbox

Paasboterhammetjes én advocaatwolk

Dat Kerstmis is verworden tot een vreet- en slachtfestijn, lijkt niet meer terug te draaien. En als we niet uitkijken, gaat Pasen dezelfde kant op. Gelukkig valt het nu nog mee met de hompen dood industriebeest en kiloknallergourmet, met dank aan de paasbrunchtraditie. Eieren, symbool voor nieuw leven, eten we des te meer, bij voorkeur met drie Beter Leven-sterren. 

De paasbrunch, dus. Laat al die dure, kant-en-klare zooi uit de supermarkt voor wat het is. Pers zelf een sinaasappeltje, haal lekkere broodjes en croissantjes, zet uw net geverfde driesterreneieren op tafel, vooruit, een boterlammetje mag ook. En maak voor het echte paasgevoel dan deze boterhammetjes met eidooier. Dan heeft u meteen eiwit voor een verrukkelijk, luchtig toetje ’s avonds.

Recept voor paasboterhammetjes en advocaatwolk, twee gerechten uit één ei.

Eieren uit de oven met chorizo en tomatensaus

Dit paasbrunchgerecht is een eitje van een cent en erg lekker. Albert Heijn heeft prima biologische chorizo. En tomatensaus kun je zonder gene gewoon kant en klaar kopen.

Recept voor eieren uit de oven met chorizo en tomatensaus, voor 6-8 personen.

Roomsoep met kwarteleitjes

Nu het bijna Pasen is, zijn er weer overal kwarteleitjes te koop. Daar kun je allerlei ingewikkelde dingen mee doen, maar je kunt ze ook in dit roomsoepje stoppen. Wat de plannen ook zijn voor Pasen: brunchen, dineren, woonwinkelen of wandelen in de natuur, dit soepje past erbij! Geschikt als amuse (8 personen), lunch (4 à 5 personen) of hoofdgerecht (2 personen).

Recept voor supersimpele roomsoep met kwarteleitjes.

Paaspasteitjes

Volkskok Pay-Uun Hiu groeide op in de jaren zestig in Amsterdam. Haar culinaire paasherinneringen zijn de uitjes achter op vaders fiets naar het Indonesische winkeltje in de Ferdinand Bolstraat, ‘toko Ramee halen’ en een pasteitje of een lemper eten. Traditioneel gezien horen er stukjes hardgekookt ei in deze vegetarische pasteitjes. Met het oog op Pasen kun je in elk pasteitje een kwarteleitje verstoppen.

Recept voor pastel goreng, 12 pasteitjes (snack).

Omelettaart met brandnetel, feta en chorizo

Juist nu, met Pasen, schiet al dat lekkere, supergezonde wilde lentegroen van eigen bodem als een raket naar boven. Waarom geen deugd van deze onkruidnood gemaakt? Geen supermarkt die brandnetels verkoopt, buiten groeien ze gratis! Lekker wieden dus of haal alleen de malse topjes eraf. (Keuken)handschoenen zijn onontbeerlijk, ook voor het wassen en hakken. Als ze eenmaal in de pan zitten, is de prik verdwenen. 

Recept voor omelettaart met brandnetel, feta en chorizo (voor 4 personen).

Paaskaaskoekjes

Een lekker paassnack voor kinderen, maar chocolade-eitjes mogen niet want het moet ‘gezond’ en ook het liefst zelfgemaakt. Wat doe je dan? Je maakt deze kaaskoekjes met je kind!

Recept voor kaaskoekjes, snack voor 10 personen.

PAASTOETJES

Advocaatvlaai zonder oven, een bijna vergeten paastaart

Advocaat hoort bij Pasen als oliebollen bij Oud en Nieuw. Romig, pittig-zoet, zonnig paasgeel en verslavend lekker, zowel puur als in toetjes en gebak. Toch lijkt deze eierlikeur tegenwoordig bijna vergeten. Supermarkten en slijters verkopen nog wel flessen, maar zelfs bij banketbakkers is het tegenwoordig zoeken naar behoorlijk advocaatgebak. Zelf maken dan maar, bovendien véél lekkerder dan de winkelvariant.

Recept voor advocaatvlaai, een taart voor 8-10 personen.

Paas-advocaatvlaai Beeld Loethe Olthuis

Chocolade-kokosmacarons van Yvette van Boven

De katholieken hadden er voor Pasen al veertig dagen vasten opzitten en mochten dus al die tijd geen vlees, zuivel of andere luxigheden zoals chocolade of suiker tot zich nemen. Het paasontbijt is dus eigenlijk zoiets als het Suikerfeest. Yvette van Boven maakt deze heerlijke chocolade-kokosmacarons: dubbel genot.

Recept voor 12 chocolade-kokosmacarons.

Tiramisu met bokkenpootjes of eiwitschuimpjes

Zo rond Pasen stikt het van de harde eiwitschuimpjes. Volkskok Loethe Olthuis maakte voor de gelegenheid deze variatie op tiramisu met verbrokkelde schuimpjes, Marsrepen in stukjes en koffielikeur in plaats van amaretto. Het is erg, erg lekker.

Recept voor tiramisu met een twist, nagerecht voor 4 personen.

Tiramisu Beeld Loethe Olthuis

Flitstoetje met advocaat

Als we het over smaak hebben, gaat het over veel meer dan zoet en zuur en zout en bitter. Geur is zeker zo belangrijk, net als textuur, het mondgevoel. Dun of dik, bros of glad, zacht of knapperig; allemaal onderdeel van de beleving. Wat we het lekkerst vinden? Combinaties. Voor wie echt weinig tijd heeft om alles from scratch te maken: dit paastoetje is snel klaar, en het resultaat is een feestelijk spel van smaken en texturen.

Recept voor een flitstoetje met advocaat, losjes geïnspireerd op Eton mess.

Snel toetje met advocaat, meringues en Griekse yoghurt. Beeld Onno Kleyn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.