De lekkerste drankjes voor zonnige avonden

Zomerse bieren

Warme dagen, koele bieren. Kenner Raymond van der Laan koos er uit het immense aanbod zes die zich prima voelen onder een hete, langzaam zakkende zon. Plus de alternatieven voor als die ene net uitverkocht is.

Alcoholvrije bieren

Alcoholarm en alcoholvrij bier is populair. Maar hoe smaakt het? Dit zijn de lekkerste alcoholarme en alcoholvrije bieren, met op de eerste plek: Jever Fun.  

De ultieme zomerwijn: Sauvignon Blanc 

Welke van de twee is de meest gevraagde witte wijn in de horeca? Chardonnay of Sauvignon Blanc. Tijdens de zomer vast de laatste, want van de twee is het de meest frisse. Hier de beste Sauvignon Blanc van de slijter.

De beste rosés voor de zomer

Witte wijn is heerlijk. Maar als de lente zomers begint te doen, is rosé de wijn van voorkeur van kenner Onno Kleyn, 'van zalmkleurig tot grenadinerood, altijd transparant en helder als een vroege juni-ochtend'. De verbazing over de terugkeer van rosé in de statistieken is voorbij en de wijnverkopers zetten er dan ook dit jaar weer stevig op in. Dit zijn de lekkerste rosés. 

Dit zijn de lekkerste appelciders

Laten we het eens over het bruisende, gistende, fruitige alternatief voor bier te hebben. De serieuze ciderpurist weet natuurlijk allang bij welke speciaalzaak hij zijn favoriete cidertje moet halen. Maar wij zijn geen kenners; wij willen gewoon wat lekkers drinken. Oké? Dit zijn de lekkerste appelciders. 

Omdat zomer en cocktails nu eenmaal bij elkaar horen als strand en zand, de lekkerste cocktails met: 

Rum

Het imago van rum is de afgelopen jaren een beetje (een beetje maar hoor) verkreukeld door baco's tankende vakantiegangers en breezer hakkende pubermeisjes die de fluorescerende drank met evenveel sier uitkotsen als ze hem achteroverslaan. Maar rum is zo veel meer en veelzijdiger. Drink het bijvoorbeeld in een Dark 'n Stormy, niet te zoet en dankzij de gember een pittige en frisse bijsmaak. Een dorstlesser zonder dat je per se dorst hebt. 

Mezcal

Mezcal is het verfijnde en volwassen broertje van tequila. In tegenstelling tot dat laatste drink je mezcal niet met zout en citroen en sla je het niet in één keer achterover om vervolgens hard schreeuwend halsoverkop een toilet op te zoeken. Mezcal nip je. Of gebruik je om deze zomerse cocktails mee te maken.

Witte port

Witte port is toch een beetje de Coca-Cola Vanilla onder de versterkte wijnen. Maar hoewel witte port op zich niet echt goed te pompen is, vormt het witgele aperitief een meer dan uitstekende basis voor een paar frisse zomerdrankjes.

Spaanse rode wijn

In Spanje weten ze hoe ze rode wijn moeten maken, maar ze doen ook niet te ernstig over wat je allemaal met die wijn kan. Omdat het bijvoorbeeld te warm is, of omdat je behoefte hebt aan iets dat niet zo'n spoor over je tong trekt. Maak niet de fout om voor de drankjes in deze test de goedkoopste bocht te kopen; hoe beter de wijn die je gebruikt, hoe lekkerder het resultaat. Dit kun je maken met Spaanse rode wijn. 

Aperol

Aperol is de wat toegankelijkere versie van Campari (ook uit Italië) en wordt gemaakt van onder meer zure sinaasappel, het kruid gentiaan, rabarber en cinchona (dat u kent van de stof kinine). Je kunt er een natuurlijk de bekende Aperol Spritz mee maken, maar meer combinaties zijn mogelijk. 

Geniet met mate

Nota bene, voordat je je te buiten gaat aan bovenstaande lekkernijen, lees vooral dit artikel: kan het kwaad om alcohol te drinken in de zon?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden