Zomerrecept Mediterrane fruitpakketjes

De laatste gang voor het tuinfeest: pakketjes geroosterd fruit met gecondenseerde saffraanmelk en amandelkruim

Deze zomer betoont Nadia Zerouali eer aan de mediterrane keuken van haar grootouders en ouders, met gerechten die te lekker zijn om in de vergetelheid te laten verdwijnen. Vandaag: fruitpakketjes.

Geroosterd fruit pakketjes (perziken, nectarines) met gecondenseerde saffraanmelk & amandelkruim. Beeld Foto Marie Wanders, Styling Jan Willem van Riel

Het mooiste aan opgroeien in een groot gezin is het geregeld samen koken, samen eten, samen de tafel afruimen en samen afwassen. Bij ons thuis werden de huishoudelijke taken zo eerlijk mogelijk verdeeld. Ik dook met ma de keuken in en de rest van ons gezin van acht verspreidde zich door het huis. Zodra het lekker begon te geuren werd iedereen weer de keuken in gelokt.

Nu was het niet alleen maar feest. Zo heb je de snelle eters (moi, de oudste van de zes kinderen), de langzame eters (middelste zus, die geregeld opgescheept zat met koude restjes), de eten-van-andermans-borden-stelende eters en de moeilijke eters, die de tafelpret aardig kunnen verstoren. Maar het weegt niet op tegen de gezelligheid en saamhorigheid van een gezamenlijke dis. De receptenreeks van deze zomer – van het platbrood tot en met het toetje van vandaag – vormen gezamenlijk een perfect barbecue-tuinfeest. 

’s Ochtends boodschappen doen, je koel- en voorraadkast plunderen, een tuinkeuken fabriceren, iemand anders verantwoordelijk maken voor de drankjes en dan samen met de kookliefhebbers de voorbereidingen treffen. Steek daartoe meerdere barbecues aan (het kan wel op één, maar dan moet je tussen de gangen on-Hollands veel geduld hebben...), dek de tuintafel en maak gang na gang af op de barbecue. Je huis hoef je alleen nog in voor de drank die in de koelkast staat. 

De zes gangen van deze zomer vormen, zeker met wat extra brood, lekkere zoute boter en een grote groene salade met vers geplukte tuinkruiden en eetbare bloemen, een feest voor een man of tien.

Gerechten gemaakt door Nadia Zerouali voor de V Zomer, 2018. Beeld Foto Marie Wanders, Styling Jan Willem van Riel

Pakketjes geroosterd fruit met saffraankaramel en amandelkruim

1 blikje gecondenseerde melk
plukje saffraan
zeezout flakes
100 g amandelen
1 zakje mastiek (meska horra)
4 perziken
4 nectarines

Schenk de gecondenseerde melk in een steelpannetje (dat BBQ bestendig is). Week de draadjes saffraan een paar minuten in een bodempje heet water. Roer met het water en een snufje zout door de melk en breng al roerende zachtjes aan de kook. Laat ca. 20 minuten zachtjes pruttelen. Let op dat het niet overkookt.

Rooster de amandel goudbruin. Laat op een bord afkoelen.

Stamp de mastiek met een snufje zout in een vijzel fijn. Voeg de amandelen toe en stamp fijn.

Halveer het fruit en verwijder de pit. Verdeel over 8 grote vellen aluminiumfolie en vouw goed dicht.

Rooster de pakketjes vlak voor het serveren op de hete BBQ in enkele minuten geurig en zacht.

Serveer de pakketjes met de saffraankaramel en bestrooi met wat amandelkruim.

Om erbij te drinken: Erg lekker met een glaasje thee als tegenhanger voor al het zoet, bijvoorbeeld Arabische zwarte thee (verkrijgbaar bij mediterrane supers) met een paar kardemompeultjes en een kaneelstokje. Maar ook verse muntthee of zachte jasmijnthee doet het uitstekend.

Voorbereidingen

labne uit laten lekken (zie Zomer Magazine 1, 14 juli)
sfouf maken (5)
charmoula groentespiesjes maken (2)
platbrood kneden en laten rijzen (1)
groenten voor alle recepten schoonmaken en voorbereiden
saffraankaramel maken (6)
amandelen roosteren voor amandelkruim
harissakool op de barbecue (4)

Tijdens de barbecue

1) het platbrood op de barbecue en de feta-labne met doperwtjes (1) afmaken
2) Eerste gang: feta-labne met flatbread
3) Na of tijdens de eerste gang: groentespiesjes afmaken (2) en op de barbecue
4) Tweede gang: groentespiesjes van de barbecue
5) Na of tijdens de tweede gang: couscoussalade (3), pitabroodjes en wortelsalade (4) afmaken
6) Derde gang: couscoussaladepitabroodjes met harissa-kool en wortelsalade (4)
7) Na of tijdens de derde gang beide toetjes (5 en 6) afmaken en op de BBQ
8) Vierde gang: Gepofte banaan & geroosterd fruitpakketjes
9) Uitbuiken en restjes inpakken voor de volgende dag  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.