Het nieuwe eten beyond burger

De Beyond Burger is een feest van een nepbeest

De Beyond Burger van Beyond Meat.

Context is alles, zeker voor een kwalificatie als ‘bloederig’. Een bloederige romantische komedie is niet zo leuk, een bloederige horrorfilm wel. Ook niet leuk in combinatie met ‘bloederig’: tandvlees, moord (überhaupt niet leuk) en maandverband (eigenlijk ook niet). Welbeschouwd kan het woord wel wat positieve pr gebruiken en die is er nu in de vorm van de Beyond Burger van de Amerikaanse nepvleesboer Beyond Meat. 

Media die over ‘misschien wel de meest gehypete vleesvervanger ooit’ schrijven, benoemen vrijwel allemaal hoe bloederig deze burger is. ‘De binnenkant smaakt, voelt, bloedt (!) en verzadigt als een gegrilde, mooi rosé gegaarde hamburger’, schreef de culinair recensent van de Volkskrant toen ze het nepvlees in een restaurant proefde. ‘Bloedende vegaburger komt naar Nederland’ kopte het Algemeen Dagblad verheugd. Als het helpt om de bloeddorstige mens minder vlees te laten eten: vooruit dan maar. 

De Beyond Burger is inderdaad een feest van een nepbeest, met een tartaarachtige textuur en rokerige smaak. De hamburgers bevatten geen soja en gluten – uniek in het vleesvervangerschap. 

Deze amateur liet de schijven iets te lang bakken, waardoor de pan uiteindelijk bloederiger werd dan de hamburgers. Ook nepvlees bereiden blijkt een kunst. De alfabarbecueman die zijn ziel, zaligheid en zelfvertrouwen in een lekker lapje legt, hoeft zich ook in een vleesloze toekomst niet in zijn bestaan bedreigd te voelen. 

Cijfer: 8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden