De Gids Perfecte Attributen

De 8 perfecte attributen voor de veganist en vleesliefhebber

Beeld Andrea Turvey

Condooms zonder koeienmelk

‘Condooms worden nog steeds verkocht als een medisch hulpmiddel. De mensen die daar achter zitten, zijn waarschijnlijk allemaal 65 en ik denk niet dat ze nog seks hebben.’ Deze quote, opgetekend door The Guardian, komt van Waldemar Zeiler, medeoprichter van condoommerk Einhorn. Drie jaar geleden haalde de Berlijnse start-up op Kickstarter binnen 48 uur de beoogde vijftigduizend euro op voor een fair, duurzaam en veganistisch condoommerk. Want ja: in de meeste condooms zit caseïne, een afgeleide van koeienmelk. Volledig verantwoord zijn de condooms nog niet, maar geheel à la Tony’s Chocolonely houdt het Einhorn-team een blog bij over hun inspanningen - in stripvorm. Ze hebben bij Einhorn in elk geval door dat een product ook gewoon aantrekkelijk moet zijn om mensen over te halen voor de groene optie te kiezen: de verpakking is als een klein papieren chipszakje, inclusief ondeugend, kunstzinnig beeld, met achterop in de ‘ingrediëntenlijst’ factoren als ‘koopongemak: 0 procent’ en ‘calorieverbruik: 350 bij 30 minuten actieve seks’. En dan op elke huls ook nog eens een guitige spreuk als ‘er liggen veel geneugten voor je in het verschiet’.

Beeld Andrea Turvey

Einhorn condooms, 7,50 euro voor zeven stuks, via condomerie.com.

Beeld Andrea Turvey

Nederlandse tas van veganistisch leer

Steeds meer merken bewijzen dat nepleer er helemaal niet goedkoop uit hoeft te zien. Bekendste voorbeeld: het Canadese Matt & Nat, maar ook in eigen land is prachtig vegan leather (klinkt meteen een stuk chiquer) te vinden. Bijvoorbeeld bij de tassen van de Rotterdamse Denise Roobol, zelf vegetariër. Ze begon haar merk vijf jaar geleden, toen de Britse Stella McCartney zo’n beetje de enige was die een stijlvol alternatief voor leer bood. Inmiddels bestaat haar collectie uit meer dan twintig ontwerpen, van avond- tot weekendtas, die tot in Australische boetieks te koop zijn. Wie het simpel wil houden, kiest bijvoorbeeld voor de ‘city bag’ in zwart, maar het kan ook stukken uitbundiger, zoals de ‘mini cruise bag’ in babyblauw velours.

Beeld Denise Robool

Tas van Denise Roobol, bijvoorbeeld de city bag à 119,95 euro of de mini cruise bag à 124,95 euro, via deniseroobol.com.

Eten bij de vegaslager

Het waren de gekkekoeienziekte en de varkenspest die boerenzoon Jaap Korteweg deden besluiten dat het roer om moest. Hij koos voor een bestaan als vegetariër, alleen ging hem dat lastiger af dan verwacht: hij miste de smaak van vlees ontzettend en het niveau van vleesvervangers was om te huilen. Dat moet toch anders kunnen, vroeg Korteweg zich af, en hij bewees vervolgens dat dit inderdaad kan. Zijn producten vertonen soms zúlke treffende gelijkenissen met hun smaakvoorbeelden, dat je er als jarenlange vegetariër zelfs een beetje misselijk van wordt. De Vegetarische Slager richt zich dan ook meer op de vleeseter die wil minderen, dan op planteneters. Zijn producten uit het supermarktschap kent vrijwel iedereen inmiddels, maar sinds april dit jaar is er ook een restaurant in Den Haag. De Vleesch Lobby is een van de eerste eetgelegenheden waar ‘plantaardig vlees’ het centrale thema vormt. Zo eet je hier bijvoorbeeld visvrije ‘mackreel’ met rode biet, een vegetarische kipnugget als snack en banaan met vegetarische bacon en witte chocoladecrème als toetje.

De Vleesch Lobby, Hooikade 4 in Den Haag, devegetarischeslager.nl/restaurant

Dit is de man achter De Vegetarische Slager: 'Mensen denken nú nog dat ze niet zonder vlees kunnen'

De aanval vorige zomer van de voedselautoriteit op zijn ‘kipstuckjes’ legde Jaap Korteweg, de oprichter van De Vegetarische Slager geen windeieren. ‘Ik zei meteen: dit is een cadeautje.’ Afgelopen kerstmis spraken we hem.

Geen visolie, maar algenpillen

‘Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding’, schrijft het Voedingscentrum op zijn site. Of dat positieve effect ook voor visoliepillen (met daarin omega 3) geldt, wordt door steeds meer wetenschappelijke studies in twijfel getrokken, maar feit is wel dat de capsules gretig geslikt worden door gezondheidsfreaks. En dat is niet bepaald lekker voor de visstand. In één potje visoliepillen gaan wel 23 haringen. Althans, dat is wat Guido Evers, de man achter de Testa-algenpillen met omega 3 zegt. ‘Elk jaar wordt dertig miljard kilo aan vis gevangen voor visolie’, vertelde hij aan duurzaamheidsmagazine One World. Dat er zo veel vissen worden gevangen voor omega 3-pillen is vrij opzienbarend. Vissen kunnen zelf namelijk geen omega 3 aanmaken, maar halen die uit algen. De vetzuren rechtstreeks uit de waterplant zelf halen, is dus een veel logischer en diervriendelijker alternatief. En doordat de olie uit gekweekte alg komt, in plaats van uit algen of vis uit de zee, weet je ook nog eens zeker dat je geen dioxines, metalen en plastics binnenkrijgt.

Testa-pillen, 1 potje met 60 capsules voor 21,45 euro, via testa-omega3.com

Vleesliefhebber

Hete saus zonder troep

Heb je net voor een godsvermogen aan kwaliteitsvlees ingeslagen voor op de grill, kun je natuurlijk niet komen aanzetten met een goedkope fles curry voor erover. Nee, neem dan de sauzen van El Jefe. Dit op Mexico geïnspireerde, maar toch echt Amsterdamse merk verkoopt sauzen ‘zonder toegevoegde troep als suiker of bindmiddelen’. De eerste saus van het merk, een klassieke salsa picante, won in 2014 de titel Beste Hot Sauce op het Dutch Chili Fest. Inmiddels is er ook een mildere, groene versie en een extra pikante ‘Volcán’-saus. Serveersuggestie van ‘El Jefe’, de ondernemer die anoniem wenst te blijven achter zijn Mexicaanse worstelmasker: ‘Put it on everything’.

El Jefe primo salsa, 2,99 euro, onder meer bij Albert Heijn.

Beeld Andrea Turvey

Barbecue die je écht zorgeloos wegwerpt

Een wegwerpbarbecuetje meenemen naar het park, is natuurlijk handig en gezellig, maar ook erg belastend voor het milieu. Al dat aluminium doet er minstens 200 jaar over om af te breken. Gelukkig is daar de Deense CasusGrill: een wegwerpbarbecue die volledig is gemaakt van duurzame materialen. De barbecue zelf is van karton, de grill van natuurlijk bamboe en dan is er nog een isolatielaag van lichtgewicht lavasteen. En doordat er een kleinere hoeveelheid houtskool (van bamboe) is gebruikt, is de CO2-uitstoot lager dan die van andere wegwerpbarbecues. Na afloop kun je ’m zorgeloos in het kampvuur gooien. Heb je daarna meteen geen afval meer.

Casusgrill, 7,95 euro, oa. Bever Sport

Grillthermometer met app

De serieuze barbecueër tilt niet om de haverklap de deksel op om het vlees te checken en snijdt het al helemáál niet zomaar door. Nee, die heeft één of meerdere thermometers in gebruik. Betekent dat dan ook dat je de hele avond aan je grill geplakt staat, terwijl de buren anekdotes over kinderen en huisdieren uitwisselen? Nee hoor, met de iGrill-thermometers van - hoe kan het ook anders - Weber krijg je in de bijbehorende app een melding als de tijd die je hebt ingesteld voorbij is, of wanneer het vlees de gewenste temperatuur bereikt heeft. Werkt op Bluetooth, dus op en neer naar de supermarkt voor extra brood wordt lastig, maar een paar meter van je geliefde grill af staan kan prima. Het apparaatje is er in drie modellen: de mini, met één sensor, de iGrill 2, die tot vier sensoren (dus vier stukken vlees) aankan, en de iGrill 3, die je direct op je Weber-gasbarbecue kunt monteren. Zoals het merk het zelf samenvat: ‘Vanaf nu is grillen geen kwestie meer van gokken’.

iGrill-barbecuethermometer, vanaf 69,99 euro voor de mini-uitvoering, via weber.com.

Waddenvarkens

Volgens Varkens in Nood zit een van de beste varkensboeren van Nederland in Uithuizermeeden. De Bonte Bentheimers mogen in dit Groningse plaatsje ‘echt varken zijn’. Oftewel: luieren in een modderpoel en wroeten en scharrelen in ruime weides. Daarnaast mogen de ‘Waddenvarkens’, zoals ze genoemd worden, in hun eigen tempo groeien (wat bij dit ras twee keer zo lang duurt als normaal). En om de rit naar de slachterij zo stressvrij mogelijk te laten verlopen, brengt eigenaar Edwin ze zelf en laat hij ze voor vertrek uitvoerig wennen aan de trailer. Ook de runderen en kippen (die hier bof- in plaats van plofkippen worden genoemd) mogen zich vrij over het grote terrein bewegen en worden zo natuurlijk mogelijk gehouden. Om te proeven of deze manier van veehouden zich ook terugbetaalt in de smaak, kun je natuurlijk afreizen naar dit bijna-allernoordelijkste puntje van Nederland, maar het hoeft niet. De varken-, rund en kippakketten zijn ook online te bestellen.

Vleespakketten tussen de 50 en 200 euro, via waddenvarkens.nl

De Bonte Bentheimer Beeld Andrea Turvey
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.