dagboekfragment Omer K. De Laey

Dagboek: reukwerken geuren bedwelmend onder Franse zonneschermen

Nice, 12 december 1903

De kruinen der bergen loopen gebekt langs den azuren hemel. In de haven is het water doorschijnend lijk glas. De sloepe Sois fidèle vaart de breede, zilveren baan op die de zonne schildert, van hier tot aan den gezichtseinder. Langs de lanen schudden de palmboomen hun lemmerblaren in den wind, en de drooge loovers vallen schroevend uit de platanen.

In de Presbyterian Church schijnt de kat alleen thuis en zit slaperig te droomen op den drempel. Nevens de Promenade des Anglais, naar Antibes toe, roeit een jager, met een doodgeschoten meeuw in een schepnet, op den spriet van zijn wiegende schuite.

’t Is elf uur en de wellustige middagwarmte lokt al de wandelaars, met bloemen en bonte zonneschermen, strandewaarts. Boven den kleederpracht wentelt een bedwelmende geur van oostersche reukwerken in het noenelicht. Zwervende lieden zoeken bestendig genot of gezondheid, langs de Rivera di Ponente. Zij vinden noch het eene, noch het ander, en in de kunstvoorwerpen ook, die men hun te koope biedt, vervangt de aardigheid de schoonheid.

De macht van het geld vermag alles en toch is zij onbekwaam de begeerten te voldoen der weelderigen, die de gewoonte niet meer hebben den wil te doen dienen, als knecht van de rede. Vergeleken met deze nooit verzadigden, zijn de eenvoudigste buitenmenschen onzer vlaamsche gewesten gelukzaligen onder hunne strooidaken.

Omer K. De Laey (1876-1909), Vlaamse dichter. Ingekort fragment uit Uit Italië, in Dietsche Warande en Belfort, 1ste halfjaar 1904.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden