de gids volkskeuken

Cajun Pilaf

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vanavond: Cajun pilaf, hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Pay-Uun Hiu

'Heb je net met veel moeite een uitgebreid kerstdiner voorbereid, meldt iemand doodleuk dat hij of zij vegetariër of iets dergelijks is.' Zo. Bij de 'Eerste hulp bij Vegetariër' op de website Vegatopia.com houden ze van een worstcasescenario. Als dit echt gebeurt, is er in een veel eerder stadium iets misgegaan. Een goede gastheer of -vrouw vraagt al bij de uitnodiging naar dieetwensen en een goede gast laat - ook als dit niet wordt gevraagd - discreet weten wat hij niet kan eten.

Zit je toch met een tafel vol dode dieren en bezoek dat dit niet eet, dan helpen de tips van Vegatopia ook niet echt. De 'Eerste hulp' is eerder een korte handleiding vegetarisch koken voor beginners en op die manier ook best nuttig. Leuker zijn de complete vegetarische kerstmenu's die Vegatopia elk jaar verzint. Ook de Vegetariërsbond heeft een vegetarisch menu op de eigen site vegetariërs.nl, plus een special veggie gourmetten.

Vegatopia biedt keuze uit vier menu's: Jokes bonenmenu van bonenspecialiste Joke Boon, Lekker elegant van blogster en voedingsdeskundige Hedwig Adema, Southern Soul Food van vaste blogger Sven en het menu van de Vegatopia-redactie.

Het intrigerendst vind ik het Southern Soul Foodmenu van Sven, met gerechten uit de zuidelijke staten van Noord-Amerika, een smeltkroes met invloeden van de oorspronkelijke bewoners en Franse, Ierse, Schotse en Afrikaanse immigranten. Echt soulfood, maar voor mij niet erg kerstachtig. De kans dat ik hush puppies (gefrituurde broodjes van maïsmeel), three sisters soup (met pompoen, maïs en bonen) of cajun pilaf (klassiek rijstgerecht uit Louisiana) op mijn kerstmenu zet, lijkt me niet erg groot. Maar de cajun pilaf is op een winterse avond door mijn vrienden met gejuich ontvangen.

Ingrediënten

- 1 ui, gesnipperd
- olie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 300 g. langkorrelige rijst
- 2 stengels bleekselderij, in reepjes
- 1/2 rode paprika, in blokjes
- 150 g. zwarte bonen uit blik
- 100 g. champignons in schijfjes
- 7,5 dl. groentebouillon
- 1 eetl. sojasaus
- 1/2 theel. chilipeper
- 1 theel. paprikapoeder
- 1 theel. rozemarijn
- 1 theel. oregano
- zout en peper

Bereiding

Fruit de ui en knoflook in de olie. Doe de rijst erbij en laat even meebakken. Roer goed, zodat de rijstkorrels met de olie vermengen.

Roer dan de groenten en de kruiden erdoor. Voeg de sojasaus en de bouillon toe en breng aan de kook.

Laat de pilaf onder regelmatig roeren zachtjes 15-20 minuten koken zonder deksel tot al het vocht is opgenomen en de rijst gaar is.

Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een salade.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.