Braad eens een kip

De eenpersoonskok heeft het niet gemakkelijk. Al die leuke gerechten met veel ingrediënten liggen buiten bereik - tenzij de kok iemand is die zonder hartzeer eten weggooit....

De tapas blijven beperkt tot olijfjes zonder prikkertje en misschien een stukje chorizo. De sushi komen niet meer op tafel (maar die zijn toch uit). De boerenkoolstamppot wordt standaard te machtig. En dat fijne recept voor moussaka blijkt heel stiekem te zijn veranderd in een brevet van onvermogen: als na het uur dat de aubergineblokjes hebben uitgelekt, plus het uur dat ze in de oven hebben liggen zacht worden, eindelijk het gehakt en de kaas erbij kunnen, en de ui, en de knoflook, en de rode wijn, de perselie, de kaneel, de tomatenpuree, de nootmuskaat, de bechamelsaus van boter, bloem, melk, peper en zout, dan strooit de single van pure honger veel te kwistig. Zodat, wanneer nog eens vijftig minuten later de ovenschotel eindelijk op tafel staat, in volle helderheid het besef doorbreekt dat sommige gerechten vanaf heden alleen nog gemaakt kunnen worden op dagen met bezoek.

Maar andere niet.

Braad ook als single eens een hele kip. Bestrooien met zout en versgemalen peper, aanbraden op een hoog vuur in hete olie, en daarna een uur laten bakken, misschien met knoflookteentjes erbij of een beetje verse gember of een citroen in heel dunne schijfjes.

Nog beter is het recept waarbij weggooien moet: kip in oneetbare zoutkorst. Koop er een goede scharrelkip voor bij de poelier, neem in geen geval zo'n bleke van 5 euro uit de supermarkt.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe bloem, zout en water in een kom en kneed er een soepel deeg van. Druk eenderde van het deeg plat op een licht ingevet bakblik of in een grote, licht ingevette ovenvorm. Leg de kip erop en plak en vouw de rest van het deeg eromheen. Zorg dat het overal goed aansluit. Als er in het deeg gaatjes zitten, kunt u die dichtsmeren met een in water gedrenkt boterkwastje.

Zet de kip 70 tot 80 minuten in de hete oven. Laat hem daarna, uit de oven, nog een minuut of tien staan. Breek de zoutkorst. Daaronder is de kip mooi bruin, lekker sappig, en een beetje aan de zoute kant, maar zeker niet te.

Eet de pootjes als avondmaaltijd en bewaar de rest voor de volgende dag(en) op brood, of maak een salade van sla, avocado en kip. De héle kip opeten kan natuurlijk ook - een van de onschatbare voordelen van single zijn is dat niemand bij opkomende misselijkheid roept: wat zei ik nou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden