stadsgids bilbao

Bilbao: van industriestad tot levendige cultuurstad

Waar moet je wezen? Wat moet je zien? Elke Panneels, cultuurgids, gaat ons voor buiten de gebaande paden in de stad waar ze nu veertien jaar woont.

Beeld Luis Mendo

Elke Panneels (40) woont veertien jaar in Bilbao, in Spaans Baskenland. De cultureel antropoloog kwam om Spaans te studeren en ging nooit meer weg. Nu is ze cultuurgids en loopt elke week wel met een groepje door het Guggenheim in Bilbao. ‘Het is zo’n bijzonder museum dat ik toch telkens iets nieuws zie. Het mooiste kunstwerk? De stalen sculptuur van Richard Serra, omdat die zo’n prachtig samenspel vormt met het gebouw van architect Frank Gehry.’ Panneels: ‘Er zijn niet veel steden die zo’n metamorfose hebben ondergaan als Bilbao: van industriestad tot levendige cultuurstad. Het Guggenheim is het visitekaartje, maar er is meer: nieuwe metro, nieuw vliegveld, de rivier die is schoongemaakt, veel nieuwe architectuur. De stad heeft een historisch, autovrij centrum, maar net zo goed 19de eeuwse, ruime winkelboulevards én een hip havengedeelte, alles wat ik wil.’

Kikkers kijken

Elke Panneels: ‘Het Guggenheim is een topattractie, maar Azkuna Zentroa net zo goed, vind ik. Een spectaculair gratis toegankelijk cultuurcentrum in een oud wijndepot. Het binnendesign is van Philippe Starck. Er gebeurt van alles: tentoonstellingen, muziek, sport, er zijn bioscopen, restaurants, een dakterras. En heel leuk, boven in het gebouw bevindt zich een zwembad met een glazen vloer. Vanaf beneden kun je de mensen boven baantjes zien trekken, als kikkers.’

Azkuna Zentroa, Arriquíbar Plaza, 4

Vrijmarkt in de fabriek

‘In een oude koekjesfabriek op het voormalige industriële eiland Zorrozaurre, wordt elke zondag Open your ganbara gehouden, een gezellige vrijmarkt -ganbara is zolder- die steeds groter is gegroeid. Er zijn inmiddels ook eetkramen en designers die hun kunst verkopen. Zorrozaurre wordt intussen verder opgeknapt en gerenoveerd, naar een plan van de inmiddels overleden architect Zaha Hadid.’

Open your ganbara, Espacio Open, Deustuibarra, 70A

Senegalees theehuis

‘Het Afrikaanse theehuis waar ik graag de sterke kruidenchai drink, is van een Senegalees en ligt mooi aan het water. Voor overdag hebben ze er Senegalese thee, brownies, smoothies en een boekenkast, ‘s avonds verandert Tetería Baobab in een vrolijke bar en maakt de thee plaats voor wijn en bier en een dj.’

Baobab Bar Tetería, Printzipe Kalea 1

Patatas bravas

‘Een plek in de oude stad, vlak naast de kathedraal, waar ik helemaal op m’n gemakje zit. Baster is een gezellig hoekcafé, voor de ramen trekt de hele wereld aan je voorbij. Goed café voor lekkere Café con leche of heerlijke patatas bravas.’

Baster, Posta Kalea 22

Oesterstraat

‘Ik ben erg van Bilbao gaan houden, omdat de stad zo’n mix is van Noord-Europa en Zuid-Europa. Het strikte van het noorden geldt hier, 9 uur is 9 uur en niet mañana, maar Bilbao heeft ook dat zuidelijke, het sociale en dat zich alles buiten op straat afspeelt. Opmerkelijk, omdat Bilbao zo ongeveer hetzelfde klimaat heeft als Nederland. Ledesma is de uitgaansstraat waar de Bilbaínos na het werk van bar naar bar trekken om -altijd staand- oesters en tapas te eten en vermut te drinken.’

El Puertito (oesters), Calle Ledesma 32

Promenade Vermutería y Tapería (tapas en vermouth), Calle Ledesma 21

Michelinrestaurant

‘Baskenland was voor de komst van alle jonge, beroemde chefs al lang een gastronomische regio. De Basken hebben altijd vastgehouden aan hun eigen keuken, wilden weinig inmenging van buitenaf. Die trots is gebleven. Geweldig Baskisch eten kan aan de kade van de Nervión in het informele Eensterrestaurant Mina, van chef Álvaro Garrido. Hij kookt vooral uit zee, oesters, spinkrab, zeeduivel. Kiezen kan niet, Garrido’s gasten krijgen een menu voorgeschoteld. Maar wat een menu! Niet goedkoop, maar het goede nieuws is dat de drank is wel betaalbaarder is dan in Nederland.’

Mina jatetxea, Martzana Kaia

Aziatisch-Baskisch eten

‘De uitzondering op de regel, want Kimtxu is juist een fusionrestaurant, een verrassende mix van de Aziatische en de Baskische keuken. Ramen met Iberisch varkensvlees, inktvis op z’n Koreaans, Thaise flan. Supercreatief en zeer redelijk geprijsd. Een grote favoriet van mij.’

Kimtxu asiar jatetxea, Henao Kalea 17

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.