Bijkombrunch

Volkskeuken | Loethe Olthuis

Zoeteaardappelomelet (Brunchgerecht voor 6 tot 8 personen).

Pasen is helemaal niet zo'n vrolijk feest als iedereen zegt. Morgen, Goede Vrijdag, gedenken we de kruisiging van Christus. Dan is het nog twee dagen huilen geblazen en pas zondag, Eerste Paasdag, wordt het eindelijk leuker. Maar dan heeft een beetje gelovige al een ellendig weekend achter de rug. Gelukkig kun je bijkomen bij de Paasbrunch.

Dus ik maak een troostende 'tortilla', Spaanse aardappelomelet, maar dan op z'n Surinaams: met zoete aardappels. Niet mijn kopje thee, maar massa's mensen schijnen ze heerlijk te vinden en in dit recept zijn ze prima.

Overigens zijn zoete aardappels niet gezonder dan gewone aardappels en is het ook niet bewezen dat ze beter zijn voor diabetici. Wel word je er winderig van. Dat we zoete aardappels in de supermarkt kunnen kopen, is niet te danken aan de Surinaamse keuken. Wel aan een reclamecampagne van de Amerikaanse Sweet Potato Board.

Halveer grote, dikke zoete aardappels in de lengte. Snijd daarna de aardappels/aardappelhelften overdwars in zo dun mogelijke plakjes. Dat gaat supersnel in een keukenmachine. Verhit de olijfolie in een (ovenvaste) hapjespan of hoge koekenpan: wees gul, anders gaat de omelet plakken. Draai het vuur lager. Bak de aardappelschijfjes, ruim bestrooid met zout, ongeveer 8 minuten, afhankelijk van de dikte. Schep regelmatig om. Voeg na ongeveer 3 minuten ui en knoflook toe.

Klop intussen de eieren los met flink peper en zout (het wordt snel te flauw), de kruiden en eventueel de gehakte peper. Giet het eimengsel over de bataten in de pan en schud, zodat het ei zich verdeelt. Sluit de pan en laat de omelet op laag vuur in 10 tot 15 minuten stevig worden.

Nu kun je drie dingen doen. Ten eerste kun je de bovenkant iets smeuïg laten. Ten tweede kun je de pan even onder de ovengrill zetten. De derde optie vraagt wat handigheid: giet overtollige olie af in een kommetje, keer de omelet met behulp van een deksel of groot plat bord om, schenk de olie terug in de pan op hoog vuur, laat de omelet weer in de pan glijden, draai het vuur laag en bak hem nog een minuut of twee. Laat de omelet tot lauw afkoelen en snijd hem in de pan in punten. Koud is-ie ook lekker.

Ingrediënten

700 g zoete aardappels (bataten), geschild

Ongeveer 100 ml olijfolie

1 grote ui, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

6 à 7 biologische eieren

handje fijngeknipte bieslook of peterselie

eventueel: 1 rood pepertje, fijngehakt en zaadjes verwijderd

Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.