Apps & GadgetsRoomba i7+

Bij Roomba wordt vernieuwing wel erg duur betaald

Dubbel gemak: zuigrobot Roomba i7+ heeft nu ook een zelflegende stofzuigertoren.

Roomba i7+ met oplaadtoren waarin de zuigrobot zijn vuil leegt.Beeld -

Een geweldige deal; wie de Roomba i7+ koopt, krijgt twee stofzuigers voor één geld. De ronde scharrelbot zelf, plus zijn laadhuisje, dat nu ook een stofzuiger geworden is. Zodra Roomba daarin terugkeert om de accu op te laden, trekt de tweede zuiger in het torentje de stofbak van Roomba leeg, waarna alle vulligheid in een heuse stofzak verdwijnt, die eens in de dertig beurten weggegooid kan worden. Hoef je dus niet zelf meer spinrag en stofnesten uit het Roombabakje te peuteren. Operatie schone vloer en handen dus.

Er is meer: oudere Roomba’s doen een dronkemansloopje; ze scharrelen kriskras over de vloer tot ze op een obstakel stuiten om dan rechtsomkeert te maken. Andere robotzuigers pakken het systematischer aan en trekken baan voor baan. Dit concept is ook door Roomba omarmd. Dit stelt het apparaat in staat beter te bepalen waar hij zich in de ruimte bevindt en waar obstakels staan. Op basis van zijn whereabouts maakt Roomba een kaart van de ruimte waarop de gebruiker kan aangeven waar keuken, hal, woonkamer zich bevinden. Vervolgens vertel je Roomba de keukenvloer te doen, of de hal. Doordat de robotzuiger alle obstakels per etage kent, rijdt hij doelbewust van de ene plek naar de andere, zonder verstrikt te raken in de eettafelstoelen, waar hij trouwens behoorlijk goed omheen zuigt.

Roomba kan ook met stembediening via bijvoorbeeld Alexa worden aangestuurd. Al is dat nauwelijks een voordeel, omdat je hem vanwege de herrie het liefst aan het werk zet als je zelf niet thuis bent. Dat kan met een schema (‘maak elke dinsdag om 10 uur ’s ochtends de woonkamer en de keuken schoon, maar sla de hal over’) of via de app.

De vloer wordt beter schoon dan voorheen, doordat de robotzuiger beter om lastige obstakels laveert. Hij loopt ook minder snel vast, al blijven legostukjes, schoenveters en washandjes een uitdaging. Specifieker: huishoudens met kinderen, terwijl Roomba juist hier het best tot zijn recht komt. Vooraf de ergste vloerzooi verwijderen leidt tot een beter zuigresultaat, maar haalt veel van het gebruiksgemak weg. Wij lieten thuis de boel de boel en merkten het wel als Roomba vastliep. Gebeurde ongeveer eens in de vier keer. Mocht-ie het de volgende dag opnieuw proberen.

Innovatie kent zijn prijs, dat is bekend. Maar bij Roomba wordt vernieuwing wel erg duur betaald: de versie met zelflegende stofzuigertoren kost maar liefst 1.199 euro. Daarvoor koop je makkelijk zes gewone stofzuigers. Misschien dus toch niet zo’n geweldige deal. Aan de andere kant: wat moet een mens met zes stofzuigers.

Roomba I7+ 1.199 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden