De perfectereddingsoperatie

‘Bij elke reddingspoging is het eerste waaraan je moet denken: loop ik zelf gevaar?’

Wesley Lassooij is een geoefend zwemmer en lifeguard op het strand. Hij weet hoe je een drenkeling redt uit het water.

Wesley LassooijBeeld Frank Ruiter

‘Stel je loopt op de kade en iemand in het water is in nood. Dan is het niet verstandig er zomaar in te springen. Bereid je voor. Kijk waar je weer op de kant kunt klimmen. Zijn er méér mensen, zeg dan: ‘Ik ga iemand uit het water redden, bel 112, vertel waar we zijn, er moet hulp komen.’ Ben je alleen, bel dan zelf 112 en zeg: ‘Ik ga iemand redden uit het water’, plus je locatie. Dan duurt het maar een minuutje langer, maar dan zijn je kansen meteen een stuk groter.

‘Let op de stroming. Ren zo nodig stroomopwaarts voordat je in het water springt: zo is het makkelijker naar de drenkeling toe te zwemmen dan als die van je wegdrijft. Trek eventueel je jas uit en je schoenen.

Wesley LassooijBeeld Frank Ruiter

‘Ben je eenmaal te water, houd dan tijdens het zwemmen zicht op het slachtoffer. Dus niet: met je hoofd onder water blijven crawlen, want je moet zien wáár de drenkeling is. Als je op drie tot vijf meter genaderd bent, stop je. Dan probeer je of de drenkeling aanspreekbaar is: ‘Bent u alleen? Hebben meerdere mensen hulp nodig?’ Dan schat je voor jezelf in: is redding realistisch? Met een rustige vrouw van 60 kilo maak je een betere kans dan met een dronken man van 120 kilo.

‘Het kan gebeuren dat het slachtoffer in paniek naar je grijpt. Dan trek je één knie op en duwt hem of haar van je af: niemand heeft er iets aan als jij verdrinkt. Gaat het slachtoffer om je nek hangen, duik dan uit de grijpende armen weg. Ook als iemand achterlangs om je nek gaat hangen: duik onder de armen uit, duw ze met je armen van je hoofd af.

Wesley LassooijBeeld Frank Ruiter

‘Is het slachtoffer uiteindelijk rustig, dan neem je het bij voorkeur in een kopgreep: je gaat er achter liggen, neemt het hoofd in je beide handen, met je ellebogen naar beneden wijzend, en zwemt achteruit. Nadeel is dat je zo niet kunt zien wat er achter je in het water gebeurt. Zijn er bijvoorbeeld boten in het water, dan kun je de zeemansgreep toepassen: van achteraf steek je je rechterarm onder de rechteroksel door en pakt de linkerpols vast. Het slachtoffer ligt dan ruggelings op jouw rechterzij. Zo kun je rondkijken en met je linkerarm zwemmen. Zo zwemmen is wel extreem zwaar: dat hou je niet lang vol.

Wesley LassooijBeeld Frank Ruiter

‘Heb je de drenkeling op het droge, dan volgt deel twee van de redding. Is het slachtoffer niet bij kennis, begin dan met reanimeren. Controleer adem en hartslag en geef als je kunt mond-op-mond-beademing en hartmassage totdat er hulp arriveert. Is het slachtoffer wel bij kennis, probeer dan een gesprek aan te knopen. Stel vragen waar de hulpverleners straks iets aan hebben: heeft u veel water binnengekregen? Wat is er gebeurd? Slikt u medicijnen? Heeft u gedronken?

‘Bij elke reddingspoging is het eerste waaraan je moet denken: loop ik zelf gevaar? Helpen is ook: op de kant blijven en 112 bellen, alvast een AED zoeken. Als je het ziet gebeuren maar weet dat je een drenkeling zelf niet kunt redden: vraag het een ander!’

Wesley Lassooij (1995) volgde de HBO-opleiding Integrale Veiligheid en is politie-vrijwilliger. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft hem getraind om mensen uit het water te halen. Deze zomer is hij lifeguard op Vlieland. 

Wesley LassooijBeeld Frank Ruiter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden